Basisrecept | Italiaanse meringue botercrème

Het basisrecept voor een Italiaanse meringue botercrème; ideaal voor het bekleden van taarten of het maken van een heerlijke toef op cupcakes.

Een hap van je cupcakes en knars…toch nog een paar suikerkorrels in je toef. Niet echt heel erg lekker. En oef, wat machtig. Niet gek toch? Een hap boter met suiker, wat verwacht je dan? Nee, zo’n Franse botercrème, zoals dit dan heet, is niet het lekkerste wat er is als je het mij vraagt. Het is wel een handig en stevig goedje om een goede toef van te spuiten en super simpel om te maken. Beetje jammer alleen dat je na een paar happen van je taartje al vol zit door die botercrème. Een Italiaanse meringue botèrcreme is dan meer mijn ding. Deze botercrème heeft een kookschuim als basis (water gekookt met suiker, toegevoegd aan opgeklopt eiwit), waar vervolgens boter aan wordt toegevoegd. Hierdoor krijg je een smeuïge, smaakvolle en zachte botercrème. En deze is een stuk minder machtig! Oké, het is wat meer werk. Maar dat is het zeker waard.

Ingrediënten

  • 60 ml water
  • 230 gram suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 230 gram boter op kamertemperatuur
  • optioneel: kleurstof

Bereiding

recept italiaanse meringue botercrème met kookschuim

Maak eerst de Italiaanse meringue/kookschuim. Hiervoor gebruik je alle ingrediënten, behalve de boter.

Doe de suiker met water is een steelpannetje en breng aan de kook (foto 1 en 2). Pak er een kookthermometer bij die geschikt is voor suiker. Stel de temperatuur in op 118°C.

Tip (foto 3): klop de boter die je straks aan het eiwitschuim gaat toevoegen in een kom alvast luchtig . Zo weet je zeker dat je een hele luchtige botercrème krijgt! Je kan de boter later ook gewoon in blokjes toevoegen zonder eerst op te kloppen.

Klop ondertussen de eiwitten op met een snuf zout met behulp van een elektrische, liefst vrijstaande, mixer (foto 3 en 4). Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is een extra hand straks met het gieten van de suikersiroop wel handig (kan ook alleen, geen zorgen).

Zodra de suiker met water de temperatuur van 118°C heeft bereikt, zet je het vuur uit, zorg je dat de mixer met eiwitten aan het kloppen is en schenk je heel voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten. Doe dit rustig en in een dun straaltje. Laat de siroop aan het begin (als de eiwitten nog niet zo hoog zijn) via de binnenkant van de kom naar beneden lopen. Zo krijgt de mixer geen kans om de siroop alle kanten op te slingeren en komt de siroop ook echt bij de eiwitten, in plaats van alleen tegen de binnenkant van de kom. Zodra de eiwitten wat meer volume hebben, kun je proberen het op de eiwitten te gooien, tussen de haken en de kom.

Zodra alle siroop bij de eiwitten zit, kun je de mixer op maximaal zetten en laat je deze verder kloppen tot de kom aan de buitenkant lauw aan voelt. Of pak een beetje schuim met je vingers en wanneer deze koud/lauw aan voelt is het goed. Dit kan zeker wel een minuut of 10 duren (foto 5).

recept italiaanse meringue botercrème met kookschuim

Wanneer de Italiaanse meringue (foto 1) op kamertemperatuur is, is het tijd om de boter toe te voegen. Let op: het kookschuim mag absoluut niet te warm zijn, want dan smelt de boter gelijk. Merk je dat de boter smelt? Laat het schuim dan eerst verder afkoelen (dit hoeft niet al mixend, zet de kom gewoon even aan de kant en ga wat anders doen) of zet even in de koelkast en ga dan pas verder.

Snij de boter in kleine stukjes (of gebruik de boter die je optioneel alvast luchtig hebt geklopt) en voeg deze beetje bij beetje toe. . Laat het geheel, na het toevoegen van alle boter, verder kloppen op hoge snelheid tot een smeuïge witte egale massa (foto 2).

De Italiaanse meringue botercrème kan ook buiten de koelkast bewaard worden en kun je als laatste stap nog een kleurtje geven (foto 3).

Lees ook:

H O W T O | Botercrème toef met meerdere kleuren

babyshower kraamfeest babyborrel cupcakes blauw jongen

R E C E P T | Unicorn vanille cupcakes

recept unicorn vanille cupcakes

B A S I S R E C E P T | Vanille cupcakes

recept van koek tot cake vanille cupcakes

> Overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: