RECEPT | Unicorn vanille cupcakes

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding

Mijn sprookjeswereld compleet met unicorn cupcakes

thema: cupcakes

Ik leef in een sprookjeswereld. Althans dat wordt mij vaak verteld. Dat mijn wereld bestaat uit sprookjes en elfjes en eenhoorns. En terwijl mij dat verteld wordt, beelden de handen in de lucht iets uit wat denk ik sterretjes en sprankeltjes moeten uitbeelden. Nou, misschien is het wel waar. Ik hou dan ook van sprookjes en van zoetsappige films en alles moet een goed einde hebben. En ik ben groot fan van de Efteling. En ik hou van schattige knuffels. Weet je nog Kratos? Dat ongelooflijke lelijke beeld in de woonkamer? Die er momenteel nog steeds staat. (De vraag is hoe lang nog) Nou, die heeft nu een schattig vriendje. Staat gelijk een stuk gezelliger. En past helemaal in mijn wereldje.

Kratos and Unicorn Van koek tot cake

Mijn sprookjeswereld. Hoe geweldig is de unicorn trend dan ook! Oké, je kan het ook weer overdrijven natuurlijk, want het is weer allemaal unicorn van de klok staat. Loop een kledingwinkel in en je hebt unicorn onesies en unicorn pyjama’s. En loop een troepjeswinkel, uh ja troepjes, je weet wel wat ik bedoel: dingen die er leuk uitzien, maar waar je eigenlijk geen ene reet aan hebt. Troep dus. Maar die je wel cadeau geeft aan een ander. Omdat je het zelf o zo schattig vindt. En die ander denkt vervolgens: oké, leuk, maar waar moet ik in dit in vredesnaam neerzetten? Heb je al eens rondgekeken in mijn huis? Nou? Blijkbaar niet, want in mijn strak ingerichte woonkamer passen geen tierelantijntjes, bloemstukjes en ananaskaarsjes (ook zo’n trend: ananassen, blij dat we daar inmiddels een beetje van verlost zijn) en plateaus met kransen en kaarsjes. Dus als je nog eens een cadeau geeft, koop dan iets wat je niet alleen zelf leuk vindt, maar die ander ook. In dat soort winkels hebben ze nu dus alles unicorn style: telefoonhoesjes, beeldjes, kaarsjes, je kan het zo gek niet bedenken. En ja, qua eterijen is het niet anders: van unicorn smoothies tot unicorn taarten. En aangezien unicorns een onderdeel zijn van mijn zogenaamde sprookjeswereld, kan ik niet achterblijven!

Leef je ook in een sprookjeswereld? Of ben je gewoon een meeloper met de unicorn trend. Een unicorner?! Maak dan deze schattige unicorn vanille cupcakes. De cupcakes zijn doodsimpel, gewoon het makkelijkste basisrecept. En de toef is eigenlijk ook helemaal niet moeilijk, je moet gewoon de truc weten!

Ingrediënten unicorn vanille cupcakes

Ingrediënten vanille cupcakes

 • 125 gram roomboter
 • 125 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eieren
 • 2 eetlepels melk
 • 1 theelepel vanille aroma

Ingrediënten unicorn vanille botercrème toef

 • 225 gram zachte roomboter
 • 250 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels melk
 • 2 theelepels vanille aroma
 • 4 verschillende eetbare kleurstoffen

+ rolfondant (in gewenste kleur) en eventueel wat glitterpoeder

Bereiding

oven: 170°C | Spuitzak met gekarteld mondje + muffinvorm + cupcakevormpjes 

Bereiding vanille cupcakes

Verwarm de oven voor op 170°C.

Super simpel: doe alle ingrediënten in een mixkom. Pak je handmixer erbij en mix dit kort tot alles door elkaar zit.

Pak een muffinvorm en vul deze met cupcakevormpjes. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes.

Bak de vanille cupcakes gaar in ongeveer 20 minuten op 175°C. Test na ongeveer 18 minuten of de vanille cupcakes gaar zijn door er een prikker in de steken. Komt de prikker er droog uit? Dan zijn de cupcakes gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rekje.

Zorg dat de roomboter goed zacht is. Haal deze dus ruim van te voren uit de koelkast en laat in de kamer op kamertemperatuur komen. Mix de boter even kort door, zodat het niet meer één bonk is. Strooi daarna de poedersuiker erbij en roer dit eerst voorzichtig even door met de hand. Ga je nu gelijk mixen, dan is de hele keuken wit. Kan leuk zijn, maar wil je liever niet gok ik. Is het een klein beetje door elkaar gemengd, dan kan je met de mixer aan de slag. Mix nu zeker 5 minuten door totdat de boter mooi wit is geworden en het een romige luchtige massa is.

Verwarm de melk in de magnetron tegen de kook aan. Deze moet goed heet zijn, zodat de poedersuiker in de botercrème strak smelt. Giet bij de boter en mix dit weer even door. Giet nu de vanille aroma erbij en laat nog even door mixen. In totaal mag de botercrème zeker wel 10 minuten aan het draaien zijn.

Verdeel de botercrème nu in een aantal bakjes. Afhankelijk van het aantal kleuren dat je wil gaan toevoegen in de toef. Ik heb vier kleuren gemaakt: geel, groen, roze en blauw. Geef ieder bakje een druppeltje van de kleurstof. Vaak is een druppeltje genoeg. Roer dit goed door.

Leg nu een flink stuk vershoudfolie op je aanrecht/werkblad. En nog een tweede stuk, die het eerste stuk flink overlapt, zodat je een oppervlakte hebt van minimaal ongeveer 40 x 30 cm.

Pak een lepel of een mesje en maak een strook van de eerste kleur botercrème tot het bakje leeg is. Pak de tweede kleur en maak naast de eerste kleur, een beetje overlappend de tweede strook botercrème, ook weer een strook. Doe dit met alle vier de kleuren. Pak nu brede kant van de vershoudfolie, de zijde van je laatste strook botercrème en trek deze naar je toe. Rol de folie met botercrème nu tot een rol of worst. Er moet minimaal één uiteinde openblijven, maar allebei kan ook.

bereiding-vanille-botercreme-regenboogkleuren-unicorn-cupcakes

De toef spuiten

Pak nu een spuitzak met gekarteld mondje. Pak voorzichtig je botercrèmeworst en leg deze met het open uiteinde naar beneden in de spuitzak. Helemaal tot aan het spuitmondje. Alles wat boven de spuitzak uitsteekt, buig je een beetje en probeer je in de spuitzak te duwen. Zodat je straks vanaf boven de crème uit de spuitzak kan duwen.

Pak de afgekoelde vanille cupcakes erbij. Duw/druk vanuit boven de botercrème uit de spuitzak en maak met een draaiende beweging een toef op de cupcake.

Wanneer alle cupcakes een toef hebben, kun je ze verder afmaken met een hoorntje en oortjes. Gebruik hiervoor rolfondant. Vorm een kegeltje voor de hoorns, die je eventueel met wat glitterpoeder afmaakt. Voor de oortjes vorm je een soort van druppeltjes. De binnenzijde van de druppeltjes druk je een beetje in: dat vormt de binnenkant van het oortje. Deze binnenkant kan je met een kwastje weer van een beetje glitter voorzien.

Unicorn cupcakes - van koek tot cake - traktatie verjaardag Bestellen Middelburg Vlissingen Oost-Souburg

Steek in iedere toef een hoorntje en twee oortjes. En klaar zijn je unicorn vanille cupcakes!

Unicorn cupcakes - van koek tot cake - traktatie verjaardag Bestellen Middelburg Vlissingen Oost-SouburgUnicorn cupcakes - van koek tot cake - traktatie verjaardag Bestellen Middelburg Vlissingen Oost-SouburgUnicorn cupcakes - van koek tot cake - traktatie verjaardag Bestellen Middelburg Vlissingen Oost-Souburg

Ze kunnen zowel in als buiten de koelkast bewaard worden. In de koelkast blijven ze langer goed. Haal ze wel ruim van te voren uit de koelkast voor consumptie, zodat de toef een beetje zacht kan worden.

Bestellen

Ben jij een ‘unicorner’ en wil je ook deze super schattige cupcakes om bijvoorbeeld te trakteren? Bestellen kan altijd! Stuur mij een berichtje of mailtje.

Lees ook:

R E C E P T | Smeuïge brownies met paaseieren 

triple chocolade brownies

R E C E P T | Hartige cheesecake met knoflook

recept hartige cheesecake met knoflook

R E C E P T |  Chocoladetaartjes met chocolade botercrème en nog meer chocolade

chocolade-cupcakes-recept-vankoektotcake

> Of ga naar het overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: