RECEPT | Eclairs met een heerlijke roomvulling en gezouten karamel

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding

Stop met klagen en ga lekker bakken

thema: gebak 

Lekker hé, klagen over het weer. Absoluut één van mijn favoriete bezigheden. In klagen ben ik sowieso zeer goed, je zou het ook één van mijn talenten kunnen noemen (ik heb er veel). Maar een talent hebben voor klagen over het weer bezitten gelukkig meer mensen. Het is mei en die zomerse dagen die we al hebben gehad zijn fantastisch; lekker hangen op terrasjes, heel veel barbecueën in de tuin, iedereen is veel vrolijker, je kan lekker zomerse jurkjes dragen (daar worden mannen ook weer blij van) en hét moment om aan je kleurtje te werken. Allemaal heerlijk natuurlijk. En toch is het nooit goed. Want ja, lekker die zon, maar je verfikt levend. En dus moet je een hele dag smeren. Daar heb je natuurlijk absoluut geen zin in. Smeer jij je vervolgens niet in, dan zijn er weer mensen die de hele dag aan je kop lopen zeuren: “Je moet je wel insmeren hoor”. Doe je het dan nog steeds niet en je verbrandt, dan heb je achteraf mensen die de hele dag hun gelijk willen halen: “Zie je wel, had je je maar in moeten smeren”. Naast verbranden plakt alles: van een plak aars (vooral dat zweet in je bilnaad), klotsende oksels en een zweet nek tot bovenbenen die door de hitte lekker tegen elkaar aan schuren. En als je op een kussen zit in de volle zon op terras en je staat op, zie je een mooie afdruk getekend in zweet van je derrière. Totaal niet gênant ofzo. Overal naar zweet ruikende mensen. En mensen die zich zeer zomers kleden, maar die je eigenlijk het allerliefst met een boerka aan ziet. Waardoor je bijna weer hoopt, dat het maar weer gewoon écht Hollands weer is: met veel regen en wind. Zodat je daar weer over kan klagen. En dan opnieuw weer verlangt naar dat warme weer. En zo, lieve mensen, houden wij onszelf lekker bezig. Met klagen.

Vandaag is ook weer zo’n dag om te klagen over het weer: het is bewolkt, niet warm en het miezert. Echt weer waar je niks mee kan. En in plaats van alleen maar te klagen, moeten we het maar hebben over de leuke dingen die deze ons brengt. Zoals het recept voor deze schattige eclairs met een heerlijke roomvullig! Deze gebakjes heb ik nu een aantal keer gemaakt en ze blijken een absolute hit. Mij hoor je dus niet klagen. Dus alsjeblieft, stop ook met klagen, verzamel de ingrediënten en duik de keuken in. Om een heleboel mensen blij te maken met dit gebakje!

 

Ingrediënten

Ingrediënten eclairs (zie ook het recept voor soesjes)

  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 3 eieren

Ingrediënten eclair vulling

Decoratie

  • 25 gram witte chocolade ter decoratie
  • extra decoratie, zoals bijvoorbeeld bloemetjes van fondant

 

Bereiding

oven: 220°C | Bakplaat met bakpapier

Bereiding eclairs

Verwarm de oven voor op 220°C.  Zeef de bloem.

Verwarm in een pannetje de melk, water en boter. Voeg zodra alles gesmolten is en begint te bubbelen de gezeefde bloem toe. Roer goed door tot alles door elkaar zit, een massa vormt en begint los te raken van de bodem.

Verdeel over de bodem en laat nu een paar minuutjes garen. De bloem in het mengsel moet garen, zodat de eieren straks opgenomen kunnen worden. Je zal zien dat het mengsel een beetje aankoekt op de bodem.

bereiding-recept-soesjes-van-koek-tot-cake

Na een paar minuutjes schep je het mengsel in een grote kom. Laat een klein beetje afkoelen. Breek je eieren in een kommetje en kluts een beetje los.

Pak er vervolgens een (houten) lepel bij. Giet nu beetje bij beetje het ei bij het mengsel. Roer eerst stevig en goed het ei door tot het goed is opgenomen. Dan pas gooi je het volgende beetje ei erbij. Ga door tot het meeste ei op is. Let op: wellicht is het niet nodig om al het ei erbij te gooien, afhankelijk van de grootte van de eieren. Het mengsel moet nog dik en stug zijn en zeker niet te dun.

bereiding-recept-soesjes-van-koek-tot-cake-2a

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Let op: de volgende stappen op de foto zijn die van soesjes. Klein verschil: je gebruikt een spuitmondje met kartels en spuit een strookje van ongeveer 8 a 10 cm. Binnenkort zal ik van deze laatste stappen ook nog wat foto’s maken. Nog steeds niet van gekomen helaas!

Pak een spuitzak met een gekarteld mondje en schep het deeg in de spuitzak. Spuit nu strookjes van ongeveer 8 à 10 cm op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de eclairs over. Ze zullen nog behoorlijk in volume toenemen.

Maak nu een mengseltje van ei met wat melk en roer dit door. Besmeer de eclairs nu licht met het eimengsel.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in 25 minuten gaar tot de soesjes mooi groot en bruin zijn. Wanneer je ze gebruikt voor een soesjestoren mogen de soesjes wat bruiner (harder) zijn dan wanneer je de soesjes gewoon zo opeet.

Vulling bereiden

Tip: de vulling en de karamelsaus kun je alvast een dag van te voren maken.

Karamelsaus

Maak gezouten karamelsaus volgens dit recept. Laat goed afkoelen voor gebruik. Wanneer de karamelsaus volledig is afgekoeld schep je een aantal lepels in een spuitzakje met een heel smal spuitmondje. Of knip een klein puntje weg van een weggooispuitzakje. Leg weg voor later.

Roomvulling

Klop 250 ml slagroom stijf met de suiker en de banketbakkersroompoeder. Wanneer het mengsel goed is opgeklopt, voeg je hier beetje bij beetje de Italiaanse meringue botercrème aan toe. Spatel dit door elkaar. Schep de vulling in een spuitzak met gekarteld mondje.

Eclairs vullen

Pak de afgekoelde eclairs erbij en snij deze doormidden (over de lange zijde) met een gekarteld mes(je).  Leg de eclairs open, zodat je de bodem van de eclairs kan gaan vullen. Pak de vulling erbij en spuit nu een strookje vulling. Ik spuit de vulling in soort spiraal over de bodem van de eclairs (later zal ik hier foto’s van toevoegen).

Pak nu je spuitzakje met karamelsaus erbij en zigzag wat straaltjes karamelsaus over de vulling. Dek de eclairs af met de andere helft.

Eclairs decoreren

Smelt nu de witte chocolade au-bain-marie. Schep de gesmolten chocolade in een klein spuitzakje met een heel smal spuitmondje. Of knip een klein puntje weg van een weggooispuitzak of cornetje. Decoreer de bovenkant van de eclairs nu met dunne lijntjes witte chocolade. Maak ze af met nog wat extra decoratie, zoals bijvoorbeeld een bloemetje van fondant.

eclairs gevuld met room en witte chocolade

 

Lees ook:

R E C E P T | Soesjes met gezouten karamel

soesjes-met-gezouten-karamel-recept-van-koek-tot-cake

R E C E P T | Soesjestoren (croquembouche) met witte chocolade en gezouten karamel

Baby shower soesjestoren croquembouche bestellen

R E C E P T | De allerlekkerste cake bonbons met drank (Baileys)

cake bonbons recept van koek tot cake

R E C E P T | Chocoladetaartjes met chocoladebotercrème en nog meer chocolade

chocolade-cupcakes-recept-vankoektotcake

>>> Of ga naar het Overzicht recepten

 

Bestellen

Iets bestellen? Ook dat kan! Kijk op mijn bestelpagina voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: