RECEPT | Soesjes met gezouten karamel

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding

Genieten van een lekker soesje terwijl de kinderen op verjaardag alle blokjes kaas en worst aanraken met hun snothandjes

thema: gebak

Weet je wat zo jammer is aan een verjaardag met kleine kinderen? Dat ze overal met hun vieze, natte, kleine handjes aan moeten zitten. Handjes waarmee ze die uit hun neus hangende grote snottebel over de rest van hun gezicht hebben geveegd. Of handjes waar ze net nog mee over de vloer hebben gekropen waar iedereen met z’n vieze schoenen over loopt. Want ga mij nu niet vertellen dat jij buiten op rozenblaadjes loopt. Dus grote kans dat er een restje hondenpoep, kots of ander smerig goedje onder zit. En anders in ieder geval vol bacteriën. En met die schoenen loop jij dus over de vloer waar die kinderen lekker aan het spelen zijn. Met die handjes vol snottebel resten en bacteriën, willen ze dan vervolgens in een schaal met worst en kaas graaien. Of gulzig in een bak met chips. Waar jij nét zo’n in had.

En nu is je weerstand best oké, maar chips met snottebel restjes van een ander kind, die sla je toch maar over. Kijk, als je niet doorhebt dat die blokjes kaas en worst op tafel vol met kinderbacteriën zitten, tsja, dan eet je gewoon rustig door. De dag erna heb je op onverklaarbare wijze ineens de diarree, maar wat niet weet, wat niet deert! Erger is misschien nog wel dat je echt al de hele tijd zit te azen op je favoriete chips op tafel. Maar het is zo druk met graaiende handen van volwassenen en kinderen, dat je nog even geduldig wacht. En net voordat je wat wilt pakken, komt er zo’n klein mannetje met een grote, groene snottebel aangelopen. Die er zo half uithangt. En jij erop zit te kijken terwijl die grote snottebel langzaam uit zijn kleine neusje loopt. Terwijl hij net boven de bak hangt met chips. En terwijl hij met z’n vieze handjes alle stukjes kaas en worst even aanraakt – serieus, ze moeten écht alles even aanraken – maar het toch niet pakt, valt de snottebel in de bak chips. Dat wordt met honger naar huis. Of met diarree.

Ideaal is dus om die kinderen hun eigen bakje met eten te geven, zodat ze met hun snothandjes overal van afblijven. Dan kan jij ondertussen genieten van een lekker gebakje. Zoals deze heerlijke soesjes met gezouten karamelslagroom en gezouten karamelsaus. En daar mogen die kinderen er ook best één van natuurlijk. Zolang ze die maar niet zelf met de graaiende vieze handjes van de schaal pakken. Of uit een croquembouche proberen te vissen. Helemaal zonde! Deze soesjes zijn niet moeilijk om te maken en vooral erg lekker.

Ingrediënten

Ingrediënten soesjes

  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 3 eieren

Ingrediënten soesjesvulling

+ eventueel wat geraspte witte chocolade ter decoratie

oven: 220°C | Bakplaat met bakpapier

Bereiding

Bereiding soesjes

Verwarm de oven voor op 220°C.  Zeef de bloem.

Verwarm in een pannetje de melk, water en boter. Voeg zodra alles gesmolten is en begint te bubbelen de gezeefde bloem toe. Roer goed door tot alles door elkaar zit, een massa vormt en begint los te raken van de bodem.

Verdeel over de bodem en laat nu een paar minuutjes garen. De bloem in het mengsel moet garen, zodat de eieren straks opgenomen kunnen worden. Je zal zien dat het mengsel een beetje aankoekt op de bodem.

bereiding-recept-soesjes-van-koek-tot-cake

Na een paar minuutjes schep je het mengsel in een grote kom. Laat een klein beetje afkoelen. Breek je eieren in een kommetje en kluts een beetje los.

Pak er vervolgens een (houten) lepel bij. Giet nu beetje bij beetje het ei bij het mengsel. Roer eerst stevig en goed het ei door tot het goed is opgenomen. Dan pas gooi je het volgende beetje ei erbij. Ga door tot het meeste ei op is. Let op: wellicht is het niet nodig om al het ei erbij te gooien, afhankelijk van de grootte van de eieren. Het mengsel moet nog dik en stug zijn en zeker niet te dun.

bereiding-recept-soesjes-van-koek-tot-cake-2a

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak een spuitzak met een rond mondje en schep het deeg in de spuitzak. Spuit nu kleine rondjes/hoopjes op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de soesjes over. Ze zullen behoorlijk in volume toenemen. Pak een beetje water, maak een vinger nat en druk eventuele puntjes op de hoopjes plat.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in 25 minuten gaar tot de soesjes mooi groot en bruin zijn. Wanneer je ze gebruikt voor een soesjestoren mogen de soesjes wat bruiner (harder) zijn dan wanneer je de soesjes gewoon zo opeet.

Soesjes vullen

Tip: de vulling van de soesjes en de karamelsaus kun je alvast een dag van te voren maken.

Karamelslagroom

Klop 250 ml slagroom stijf. Schep hier twee flinke eetlepels karamelsaus door. Roer goed door. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Vullen

Vul een spuitzak met een klein rond mondje met de karamelslagroom. Heb je geen geschikt spuitmondje, maak dan met een pinnetje een gat aan de onderzijde van het soesje. En spuit daar de vulling door. Versier de soesjes met karamelsaus en een beetje geraspte witte chocolade.

recept soesjes met gezouten karamel karamelsaus salty caramel

Lees ook:

R E C E P T | Soesjestoren (croquembouche) met witte chocolade en gezouten karamel

Baby shower soesjestoren croquembouche bestellen

R E C E P T | De allerlekkerste cake bonbons met drank (Baileys)

cake bonbons recept van koek tot cake

R E C E P T | Chocoladetaartjes met chocoladebotercrème en nog meer chocolade

chocolade-cupcakes-recept-vankoektotcake

> Of ga naar het Overzicht recepten

>>> Iets bestellen? Ook dat kan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: