RECEPT | Gezouten karamelsaus

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding

Shine op je feestje met gezouten karamel

Gezouten karamel. Wat is toch het geheim van dit heerlijke goedje. Karamel is lekker, maar met zout erin lijkt het ineens iets compleet anders geworden te zijn. Iets heiligs. Of is het meeloperij? Een hype? Dat als je gezouten karamel eet je super hip bent. Sinds de gezouten karamel populair is, is alles ineens ook met gezouten karamel: toetjes, taarten, ijsjes, koekjes, chocoladerepen.

Je kan het zo gek niet bedenken, of ze stoppen het erin. En iedereen wil het hebben. Nu moet ik bekennen: ik ben er ook gevoelig voor. Ik lepel zo een potje saus leeg. En als ik die variant kan kiezen uit een doosje bonbons, dan hoef ik niet lang na te denken. Wil je dus shinen op een feestje met jouw baksel? Dan hoef je daar maar weinig voor te doen. Koop iets zoets in de winkel of pak iets uit de kast. Wat dan ook. Een bak ijs. Een pak koekjes. En gooi daar gezouten karamel over. Klaar. Iedereen is fan.

Dit recept voor gezouten karamelsaus is heerlijk! Op je macarontrifle, pannenkoek, wafel, cupcakes, brownies, blondies, chocomelk met slagroom. Moet ik nog doorgaan? Maak er super simpel een karamelslagroom van of een mousse. Of lepel het gewoon uit het potje.

Altijd een hit. En verschrikkelijk simpel.

Ingrediënten karamelsaus

  • 50 ml water
  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram gesmolten boter
  • 90 ml slagroom
  • 1/4 tl zout

Bereiding

Verwarm de slagroom en boter in aparte bakjes in de magnetron totdat de boter gesmolten is. Zet aan de kant voor straks.

Pak een pannetje en doe daar de kristalsuiker en water in en breng aan de kook. Laat koken tot het mooi goudbruin is. Dit duurt best even, maar kan ineens snel gaan. Dus blijf erbij. Let op: te licht van kleur geeft weinig smaak. Te donker van kleur maakt de karamel bitter. Op het moment dat de karamel goudbruin is pak je de gesmolten boter erbij en giet je dit bij de kokende massa. Let op: het gaat flink borrelen, maar een stuk minder dan wanneer je koude boter gebruikt. Roer goed door met een garde. Giet daarna de warme slagroom erbij en roer weer goed door. Ook nu gaat het weer flink borrelen. Laat nog even een minuutje doorkoken. Zet het vuur uit. Schep zout bij de karamel, roer door en giet in een bakje om verder af te koelen.

bereiding en recept gezouten karamel saus

Wil je hem straks al gebruiken, laat dan buiten de koelkast, zodat hij zacht blijft.

Wil je hem later pas gebruiken? Bewaar dan in de koelkast. Haal ruim op tijd uit de koelkast voor gebruik, zodat hij weer wat zachter kan worden. Deze saus is zeker minimaal twee weken goed.

bereiding en recept gezouten karamel saus

Lees ook:

R E C E P T | Schattige kerstboom schuimpjes

kerst kerstboom schuimpjes recept

R E C E P T | De lekkerste kitscherige kerstkoekjes

recept voor de lekkerste kerstkoekjes met icing

R E C E P T | De allerlekkerste cake bonbons met Baileys

cake-bonbons

> Of ga naar het overzicht recepten

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: