RECEPT | Soesjestoren (croquembouche) met karamel en witte chocolade

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding | Bestellen

Een spektafelstuk op een babyshower of kraamfeest

thema: babyshower 

Binnenkort een babyshower organiseren? Of wil je iets anders dan altijd maar beschuit met muisjes? Lees hier alles of wat je wel en vooral niet moet doen op een babyshower. En maak daarna vooral deze overheerlijke soesjestoren (croquembouche) met gezouten karamel, karamelslagroom en witte chocolade.

Ingrediënten soesjestoren (croquembouche)

Ingrediënten soesjes

 • 100 gram bloem
 • 100 gram boter
 • 100 ml melk
 • 100 ml water
 • 4 eieren
 • Zout

Ingrediënten soesjesvulling en bekleding

 • 2 x 100 gram witte chocolade
 • kleurstof
 • 2 x 250 ml slagroom
 • 250 ml mascarpone
 • karamelsaus
 • muisjes

Ingrediënten karamel (lijm voor plakken van de soesjes)

 • 125 ml water
 • 250 gram kristalsuiker

Verder nodig

 • garde en (houten) lepel
 • bakplaat met bakpapier
 • spuitzak
 • karton of papier in de vorm van een kegel
 • extra versiering, zoals strikjes van fondant

Bereiding

oven: 220°C | Bakplaat met bakpapier

Bereiding soesjes

Verwarm de oven voor op 220°C.  Zeef de bloem.

Verwarm in een pannetje de melk, water en boter. Voeg zodra alles gesmolten is en begint te bubbelen de gezeefde bloem toe. Roer goed door tot alles door elkaar zit, een massa vormt en begint los te raken van de bodem.

Verdeel over de bodem en laat nu een paar minuutjes garen. De bloem in het mengsel moet garen, zodat de eieren straks opgenomen kunnen worden. Je zal zien dat het mengsel een beetje aankoekt op de bodem.

bereiding-recept-soesjes-van-koek-tot-cake

Na een paar minuutjes schep je het mengsel in een grote kom. Laat een klein beetje afkoelen. Breek je eieren in een kommetje en kluts een beetje los.

Pak er vervolgens een (houten) lepel bij. Giet nu beetje bij beetje het ei bij het mengsel. Roer eerst stevig en goed het ei door tot het goed is opgenomen. Dan pas gooi je het volgende beetje ei erbij. Ga door tot het meeste ei op is. Let op: wellicht is het niet nodig om al het ei erbij te gooien, afhankelijk van de grootte van de eieren. Het mengsel moet nog dik en stug zijn en zeker niet te dun.

bereiding-recept-soesjes-van-koek-tot-cake-2a

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak een spuitzak met een rond mondje en schep het deeg in de spuitzak. Spuit nu kleine rondjes/hoopjes op de bakplaat. Laat wat ruimte tussen de soesjes over. Ze zullen behoorlijk in volume toenemen. Pak een beetje water, maak een vinger nat en druk eventuele puntjes op de hoopjes plat.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in 25 minuten gaar tot de soesjes mooi groot en bruin zijn. Wanneer je ze gebruikt voor een soesjestoren mogen de soesjes wat bruiner (harder) zijn dan wanneer je de soesjes gewoon zo opeet.

Vullen en versieren soesje

Tip: de vulling van de soesjes en de karamelsaus kun je alvast een dag van te voren maken.

Karamelslagroom

Klop 250 ml slagroom stijf. Schep hier twee flinke eetlepels karamelsaus door. Roer goed door. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Witte chocoladeroom

Verwarm 250 ml slagroom in een pannetje. Hak chocolade in stukjes en voeg deze toe aan de slagroom. Roer de chocolade gesmolten is. Laat het mengsel afkoelen (eventueel in de koelkast). Voeg zodra het mengsel is afgekoeld de mascarpone toe. Mix door. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Chocolade met blauwe of roze kleur

Hak witte chocolade in stukjes. Smelt chocolade au-bain-marie. Zet hiervoor een kom op een pannetje met kokend water. De kom mag het water niet raken. Gooi de chocolade in kom en laat zo smelten. Zodra de chocolade gesmolten is voeg je hier een beetje roze of blauwe kleurstof aan toe. Roer goed door.

recept soesjes met gezouten karamel karamelsaus salty caramel

Vul twee spuitzakken met een klein rond mondje met de vullingen. Heb je geen geschikt spuitmondje, maak dan met een pinnetje een gat aan de onderzijde van het soesje. En spuit daar de vulling door. Versier de soesjes met witte chocolade vulling met de gekleurde witte chocolade. Versier de andere soesjes met karamelsaus en muisjes.

Samenstelling soesjestoren (croquembouche)

Pak de papieren kegel erbij en de soesjes.

Vul een pannetje met het water en suiker en breng aan de kook. Laat het mengsel koken tot het een goudbruine siroop is. Ga zodra de karamel klaar is gelijk aan de slag met het stapelen van de soesjes. Als de karamel afkoelt wordt hij dik en hard. Als dit gebeurt en je bent nog niet klaar, laat je de karamel weer een beetje zacht worden op het vuur.

bereiding-recept-soesjestoren-croquembouche-babyshower-baby-shower-1

Zet je papier kegel op een bord of plateau. Pak een soesje en doop deze in de karamel. Let op: de karamel is heet! Dus doe voorzichtig. De karamel is de lijm, dus zorg dat de karamel aan de zijde zit waar het volgende soesjes naast of op komt. Heb je twee of meerdere soorten soesjes, stapel de soesjes dan een beetje om en om.

Versier de toren eventueel nog met wat andere leuke dingetjes, zoals strikjes gemaakt van fondant.

bereiding-recept-soesjestoren-croquembouche-babyshower-baby-shower-2

Optioneel: Karamel draden (engelenhaar)

Zijn alle soesjes gestapeld en je wil je deze nog extra aankleden? Pak dan twee vorken. Doop deze met de achterzijde in de karamel. Wrijf de zijdes met de karamel een paar keer tegen elkaar. Druk goed tegen elkaar aan en trek dan uit elkaar. Doe dit een paar keer. Op een gegeven moment ontstaan er dunne draadjes karamel. Trek ver uit elkaar tot je een paar lange draden hebt en wikkel deze dan om je soesjestoren. Doe dit een paar keer en wikkel zo de hele toren in met karameldraden.

Let op: deze draden zijn dun en kunnen dus bij vochtigheid snel smelten. Moet de soesjestoren dus nog even staan, dan kan het zijn dat de draden gesmolten zijn. Bedenk dus van te voren of het de moeite waard is ;). Zonder is net zo leuk!

Baby shower soesjestoren croquembouche bestellen

Bestellen

Binnenkort een babyshower of een kraamfeest? En geen zin in die eeuwige beschuit met muisjes. Wil je een spektakelstuk of op jouw feestje en niet zelf in de keuken staan? Omdat je bijvoorbeeld te druk bent. Met bevallen. Bestel dan deze soesjestoren (croquembouche).

Compleet verzorgde babyshower of kraamfeest?

Of liever een compleet verzorgde babyshower high tea met lekkere bijpassende babyshower lekkernijen en versiering? Ook dat kan! Stuur mij een berichtje of mailtje!

Lees ook:

I N S P I R A T I E | Babyshower en kraamfeest inspiratie, ideeën en recepten

baby-shower-koekjes-1

R E C E P T | Unicorn vanille cupcakes

recept van koek tot cake unicorn vanille cupcakes

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: