RECEPT | Macaron trifle met witte chocolade, banketbakkersroom en karamel

Direct naar het recept: Ingrediënten trifle | Ingrediënten onderdelen | Bereiding onderdelen | Samenvoegen trifle |

Geen calorieën tellen, maar stapelen

Thema: Kerst

Daar zit je dan met je goede gedrag in de decembermaand. Je slaat de ene na de andere traktatie af. Je baalt dat er weer een etentje is doordeweeks terwijl je bloemkool wil eten. En je bent er heilig van overtuigd dat je je gaat inhouden met eten tijdens Kerst en Oud en Nieuw, omdat je net zo lekker bezig was.

HAHAHA. Geloof je dit echt zelf? Stop maar gewoon. Rond de kerstdagen wordt iedereen dik. Althans, mensen die er echt van genieten. Niemand zit met Kerst te wachten op een gezond bietentaartje met quinoa, een skinny latte en een healty stuk bananencake. Of stukken paprika en komkommer die je in de hummus moet dippen. Was je dit serieus van plan? Met Kerst? Dan vraag ik je nu vriendelijk mijn blog te verlaten. Oké, wacht! Nog even dit: doe dit je gasten alsjeblieft niet aan. Tenzij je wil dat ze nooit meer komen met Kerst. Dat is dan gelijk geregeld.

Op een of andere manier gaan alle remmen los rond de feestdagen. Alsof het dan toch allemaal niet meer uitmaakt. Hoe vaak hoor je niet: 1 januari ga ik weer lijnen. Eerst nog een etentje hier en een borrel daar. Je rolt van de ene lekkernij in de andere. Met straks ook een extra rol aan je lijf. Lekker joh, een maatje meer. Heb je weer een goed excuus om nieuwe kleding te kopen.

Deze trifle met macarons, witte chocolade, banketbakkersroom en karamel past goed in het feestdieet ‘Overdaad schaad niet’. Uit de categorie caloriebommetje. Zoet. Vet. En veel. Gelukkig eet je dit (meestal) niet alleen, dus krijgen ook je zussen en zwager er een rolletje bij. Gezellig. Zet die weegschaal dus maar weg en pak er een mooie kom bij. Want we gaan geen calorieën tellen, maar stapelen!

Ingrediënten macaron trifle

Ingrediënten trifle

 • Één keer een recept macarons zonder vulling
  of vervang door bijvoorbeeld koek of cake, al is het dan geen macaron trifle 😉
 • 300 gram banketbakkersroom (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
 • 250 ml karamelslagroom
 • 600 ml witte chocolade crème met mascarpone
 • 2 eetlepels gezouten karamelsaus (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
 • 25 gram geschaafde amandeltjes
 • 50 gram geraspte witte chocolade
 • Optioneel: wat restjes blondies, cake of koekjes

Heb je alle onderdelen gereed en wil je direct de trifle gaan samenstellen? Klik dan hier.

Of lees verder voor de ingrediënten en bereiding van de overige ingrediënten.

Ingrediënten onderdelen

Ingrediënten macarons

 • 150 gram amandelmeel
 • 2 x 55 gram eiwit
 • 150 gram poedersuiker
 • 100 gram kristalsuiker
 • 37 gram water
 • Kleurstof

Ingrediënten karamelslagroom

Ingrediënten witte chocolade crème

 • 250 ml slagroom
 • 100 gram witte chocolade
 • 3 zakjes vanillesuiker
 • 250 gram mascarpone

Bereiding onderdelen

Begin lekker op tijd. Dit recept is ideaal om een dag van te voren te maken. Of maak bijvoorbeeld de verschillende onderdelen van te voren, zodat je later alleen het geheel hoeft samen te stellen. De macarons en karamelsaus kan je zelfs een paar dagen van te voren maken.

Bereiding macarons

Oven: 125°C | Bakplaat of macaronmat

Zeef de amandelmeel. De grovere stukjes amandel die in het zeefje achterblijven niet gebruiken! Dan krijg je nooit mooie macarons. Zeef ook de poedersuiker.

Meng de poedersuiker met de amandelmeel. Roer hier één deel (55 gram) van de eiwitten door. Roer tot het mengsel helemaal door elkaar zit. Het is een plakkerige massa. Wil je kleurstof toevoegen? Doe dat dan hier.

Pak daarna een pannetje en breng het water met de kristalsuiker aan de kook. Pak je kookthermometer erbij en kook het suikerwater tot 118°C. Wanneer de gewenste temperatuur bijna nadert begin je in de keukenmachine met het volle snelheid kloppen van de tweede helft eiwitten (55 gram). Zodra het suikerwater 118°C is, zet je de mixer met eiwitten wat lager en giet je al kloppend voorzichtig met een klein sliertje het suikerwater op de eiwitten.

Zet daarna de machine weer op volle snelheid en laat draaien tot het mengsel is afgekoeld. Dit duurt vrij lang. Je voelt aan de buitenkant van de kom of het mengsel is afgekoeld.

bereiding-recept-1-macaron-trifle-vankoektotcake

Wanneer het eiwitmengsel klaar is, schep je 1/3 hiervan bij het amandelmengsel. Roer goed door. Schep hier vervolgens het overige eiwitmengsel bij en schep voorzichtig om. Meng net lang genoeg tot het een egale massa is, die heel zachtjes van de lepel afloopt.

Schep het mengsel in een spuitzak met rond mondje of knip een puntje van een weggooispuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier of neem een silicone macaronmatje. Spuit hier mooie hoopjes/rondjes op.

Ben je bang dat het gaat mislukken en maak je de macarons puur voor de trifle? Dan kan je het mengsel ook als één plak op bakplaat smeren/spuiten.

Ga je voor de mooie kleine macarons?

Laat eerst de macarons 30 minuten rusten, zodat zich een velletje kan vormen. Bak de macarons in een voorverwarmde oven van 125°C. Eerst 15 minuten. Dan open je de oven een paar seconden. Na het sluiten van de deur bak je weer ze weer 5 minuten. Je opent de deur weer 5 seconden en bakt ze voor de laatste 5 minuten.

Haal uit de oven en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

recept macaron trifle witte chocolade banketbakkersroom karamel

Of ga je voor de versie die niet kan mislukken en net zo lekker is 😉 ?

Rusten is niet nodig. Bak deze af op 125°C in ongeveer 30 minuten. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.

recept van koek tot cake macaron trifle witte chocolade banketbakkersroom karamel

Bereiding karamelslagroom

Meng 250 ml slagroom met 1 zakje vanillesuiker tot een stevige slagroom. Meng hier 2 eetlepels karamelsaus door.  Klik hier voor het recept voor gezouten karamelsaus. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Bereiding witte chocolade crème

Hak de witte chocolade in stukjes. Verwarm 250 ml slagroom in een pannetje en smelt hier de witte chocolade in. Laat afkoelen. Klop de slagroom met 3 zakjes vanillesuiker zo stevig als mogelijk. Voeg de mascarpone toe en mix nog even goed door. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Bereiding banketbakkersroom

In dit recept heb ik een zakje banketbakkersroom uit de supermarkt gebruikt. Bereid de banketbakkersroom volgens de verpakking. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Geroosterde amandeltjes

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de amandeltjes op een bakplaat en rooster ze in ongeveer 10 minuten goudbruin. Laat afkoelen voor gebruik.

Samenvoegen trifle

Pak alle ingrediënten erbij en een mooie glazen schaal. Ik kwam er te laat achter dat ik geen mooie schaal in huis had. Vandaar de niet zo aantrekkelijke glazen mengkom. Je kan nu natuurlijk helemaal naar wens de laagjes invullen. Het lekkerste en mooiste is om de laagjes crème en room af te wisselen met macarons.

Mijn trifle is zo samengesteld:
Begin met flinke schep van de witte chocolade crème. Strijk glad. Strooi wat geraspte witte chocolade op deze laag. Vervolgens leg je hier een laagje macarons op. Dit kan de mooie versie, de verkruimelde versie of een mix van die twee zijn. Schep hier een laag karamelslagroom op en strijk weer glad. Dan weer een laagje macarons. Daarbovenop een laag banketbakkersroom. Dan weer een laag macarons. Heb je nog een stuk cake, brownies of andere koekjes over? Verkruimel deze en strooi deze daar dan weer op. Dan weer een laag witte chocolade crème. Vervolgens een laagje geroosterde amandeltjes. Deze laag dek je af met het laatste laagje macarons. Strooi nog wat amandeltjes erover,  giet er wat karamelsaus in slierten over en als laatste wat geraspte witte chocolade.

Et voilà, jouw pronkstuk is klaar!

recept macaron trifle witte chocolade banketbakkersroom karamel

Zet in de koelkast totdat je deze trifle gaat versmaden. En zorg voor een lege maag. Wij aten hem als voorgerecht, omdat we bang waren te vol zitten om hem als toetje te eten. En inderdaad. We zaten bomvol en moesten toen nog gaan eten…

Smakelijk!

 

Lees ook:

R E C E P T | Gezouten karamelsaus

bereiding en recept gezouten karamel saus

R E C E P T | Schattige kerstboom schuimpjes

kerst kerstboom schuimpjes recept

R E C E P T | De lekkerste kitscherige kerstkoekjes

recept voor de lekkerste kerstkoekjes met icing

> Of ga naar het overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: