RECEPT | Fluweelzachte chocolade botercrème

Recept voor een fluweelzachte chocolade botercrème, ideaal en vooral mega lekker als vulling of decoratie van taarten en gebak!

Wat is deze chocolade botercrème lekker! Op een taart, in een taartje, zonder taartje: deze chocolade crème is zó lekker, ik kan er geen genoeg van krijgen. Deze botercrème heeft een kookschuim als basis (water gekookt met suiker, toegevoegd aan opgeklopt eiwit), waar vervolgens boter aan wordt toegevoegd en tot slot gesmolten chocolade. Hierdoor krijg je een smeuïge, luchtige, smaakvolle en zachte botercrème.

Ohja en ideaal voor cupcakes en taarten die buiten de koelkast bewaard moeten worden.

red-velvet-traktatie-mini-taartje-taart-bestellen-middelburg-vlissingen-zeeland

Ingrediënten

  • 60 ml water
  • 230 gram suiker
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 230 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram pure chocolade gesmolten
  • optioneel: kleurstof

Bereiding

recept italiaanse meringue botercrème met kookschuim

Maak eerst de Italiaanse meringue/kookschuim. Hiervoor gebruik je alle ingrediënten, behalve de boter en chocolade.

Doe de suiker met water is een steelpannetje en breng aan de kook (foto 1 en 2). Pak er een kookthermometer bij die geschikt is voor suiker. Stel de temperatuur in op 120°C.

Klop ondertussen de eiwitten op met een snuf zout met behulp van een elektrische, liefst vrijstaande, mixer (foto 3 en 4). Heb je geen vrijstaande mixer? Dan is een extra hand straks met het gieten van de suikersiroop wel handig (kan ook alleen, geen zorgen).

Zodra de suiker met water de temperatuur van 120°C heeft bereikt, zet je het vuur uit, zorg je dat de mixer met eiwitten aan het kloppen is en schenk je heel voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten. Doe dit rustig en in een dun straaltje. Laat de siroop aan het begin (als de eiwitten nog niet zo hoog zijn) via de binnenkant van de kom naar beneden lopen. Zo krijgt de mixer geen kans om de siroop alle kanten op te slingeren en komt de siroop ook echt bij de eiwitten, in plaats van alleen tegen de binnenkant van de kom. Zodra de eiwitten wat meer volume hebben, kun je proberen het op de eiwitten te gooien, tussen de haken en de kom.

Zodra alle siroop bij de eiwitten zit, kun je de mixer wat harder zetten en laat je deze verder kloppen tot de kom aan de buitenkant lauw aan voelt. Of pak een beetje schuim met je vingers en wanneer deze koud/lauw aan voelt is het goed. Dit kan zeker wel een minuut of 10 duren (foto 5).

recept italiaanse meringue botercrème met kookschuim

Wanneer de Italiaanse meringue (foto 1) op kamertemperatuur is, is het tijd om de boter toe te voegen. De boter moet goed zacht zijn en ook op kamertemperatuur. Let op: het kookschuim mag absoluut niet te warm zijn, want dan smelt de boter gelijk. Merk je dat de boter smelt? Laat het schuim dan eerst verder afkoelen (dit hoeft niet al mixend, zet de kom gewoon even aan de kant en ga wat anders doen) of zet even in de koelkast en ga dan pas verder.

Snij de boter in kleine stukjes. Laat het geheel, na het toevoegen van alle boter, verder kloppen tot een smeuïge witte egale massa (foto 2).

De Italiaanse meringue botercrème kan buiten de koelkast bewaard worden en kun je als laatste stap nog een kleurtje geven (foto 3).

Of, en dat is wat we in dit geval gaan doen, je voegt chocolade toe! Dit kan je in een smaak naar keuze doen: wit, melk of puur. Nu wordt de chocolade natuurlijk eigenlijk verdund in het geheel, dus als je een rijke chocoladesmaak wilt: ga dan voor puur!

Smelt de chocolade au-bain-marie. Pak 2 schaaltje, een grote en één die hier boven past, kook water en giet dit in het onderste schaaltje. Zet het tweede schaaltje hierboven op. In die schaaltje doe je de gehakte chocolade. Laat smelten en roer door. Voeg de gesmolten chocoalde toe aan de botercrème en laat nog even draaien of meng goed door en je bent klaar!

Nu kan je jouw taartjes of andere gebakjes gaan vullen of decoreren!

red-velvet-traktatie-mini-taartje-taart-bestellen-middelburg-vlissingen-zeeland(4)

Lees ook:

H O W T O | Botercrème toef met meerdere kleuren

babyshower kraamfeest babyborrel cupcakes blauw jongen

R E C E P T | Unicorn vanille cupcakes

recept unicorn vanille cupcakes

B A S I S R E C E P T | Vanille cupcakes

recept van koek tot cake vanille cupcakes

> Overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: