Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding
Nieuw: de soezendonut! Heerlijk vrolijk en ideaal als traktatie
thema: gebak
Wat is soezendeeg toch veelzijdig, ik houd ervan! De normale soes en eclair werden al snel omgetoverd tot een letter eclair. En nu presenteer ik jullie: de soezendonut! Dit heerlijke, vrolijke gebakje is ideaal als traktatie. En het recept? Gewoon dat van een soesje, maar dan gespoten in de vorm van een donut. Versierd met witte chocolade en sprinkels en gevuld met een heerlijke Zwitserse room en karamel.
Ga jij deze soezendonut proberen? Lees verder voor het recept!
Ingrediënten
voor ongeveer 8 à 10 soezendonuts
Ingrediënten soezenbeslag
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 50 ml melk
- 50 ml water
- Snuf zout
- 2 eieren
Ingrediënten soezendonutvulling (of neem een vulling naar keuze)
- 250 ml slagroom
- 2 eetlepels roompoeder
- 2 eetlepels kristalsuiker
- zakje vanille suiker
- spuitzakje met paar eetlepels karamelsaus
Decoratie
- 150 gram witte chocolade
- 45 gram slagroom
- Kleurstof (gewoon normale gel kleurstof)
- Sprinkels
oven: 220°C | Bakplaat met bakpapier
Bereiding
Bereiding soezenbeslag
Verwarm de oven voor op 220°C. Zeef de bloem.
Verwarm in een pannetje de melk, water en boter. Voeg zodra alles gesmolten is en begint te bubbelen de gezeefde bloem toe. Roer goed door tot alles door elkaar zit, een massa vormt en begint los te raken van de bodem.
Verdeel over de bodem en laat nu een paar minuutjes garen. De bloem in het mengsel moet garen, zodat de eieren straks opgenomen kunnen worden. Je zal zien dat het mengsel een beetje aankoekt op de bodem.
Na een paar minuutjes schep je het mengsel in een grote kom. Laat een klein beetje afkoelen. Breek je eieren in een kommetje en kluts een beetje los.
Pak er vervolgens een (houten) lepel bij. Giet nu beetje bij beetje het ei bij het mengsel. Roer eerst stevig en goed het ei door tot het goed is opgenomen. Dan pas gooi je het volgende beetje ei erbij. Ga door tot het meeste ei op is. Let op: wellicht is het niet nodig om al het ei erbij te gooien, afhankelijk van de grootte van de eieren. Het mengsel moet nog dik en stug zijn en zeker niet te dun.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak een spuitzak met een gekarteld mondje en schep het deeg in de spuitzak. Spuit nu geen kleine rondjes/hoopjes op de bakplaat, zoals hierboven op de foto, maar rondjes zoals een donut.
Het is handig om vooraf eerst rondjes te tekenen op de bakplaat, van ongeveer 8 centimeter doorsnede. Laat wat ruimte tussen de soezendonuts over. Ze zullen behoorlijk in volume toenemen.
Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak in 30 minuten gaar tot de soezendonuts mooi groot en bruin zijn.
Soezendonut vullen
Tip: de vulling en de karamelsaus kun je alvast een dag van te voren maken.
Zwiterse room
Klop 250 ml slagroom met twee soorten suiker en roompoeder stijf. Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Vullen
Snij de donuts open, zodat je ze kan vullen. Spuit of schep op iedere ring van de donut eerst een beetje karamel. En spuit daarna de room erin. Doe het ‘dekseltje’ van de donut er weer op.
Decoreren
Pak nu 1 of meerdere schaaltjes, afhankelijk van het aantal kleurtjes waarin je de soezendonuts wil hebben. Breek of hak de witte chocolade in stukje en doe in een magnetronbestendig schaaltje. Per 100 gram chocolade voeg je 30 gram room toe. Smelt dit samen in de magnetron op de hoogste stand, ongeveer 45 seconden. Roer goed door en voeg nu per bakje de kleurstof toe. Schep de ganache in een spuitzakje en versier de donuts met de ganache. Strooi er daarna kraaltjes of andere decoratie op!
En klaar is je soezendonut. Bewaar in de koelkast tot gebruik!
Lees ook:
R E C E P T | Soesjestoren (croquembouche) met witte chocolade en gezouten karamel
R E C E P T | De allerlekkerste cake bonbons met drank (Baileys)
R E C E P T | Chocoladetaartjes met chocoladebotercrème en nog meer chocolade
> Of ga naar het Overzicht recepten
>>> Iets bestellen? Ook dat kan!
Geef een reactie