RECEPT | De lekkerste en gezelligste koekjes voor Valentijn

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding

Gelukkig zijn de koekjes lekker. En gezellig.

Doe jij dat ook? Iemand in je omgeving heeft een kindje gekregen en dat kind is zo lelijk als de nacht, een gedrocht, niet om aan te zien. Vervolgens ga je op kraamvisite en dan moet je toch iets zeggen als je voor het eerst die gigantisch lelijke baby te zien krijgt. Dan zeg je zo iets als “Ah, wat een schattig kind”. Of als de vader nou ook zo’n afgrijselijk lelijke vent is, dan zeg je gewoon “Nou, hij lijkt sprekend op zijn vader”. Die ouders weten vast wel genoeg, want iedereen maakt zich hier waarschijnlijk schuldig aan.

Of je moet iets aan je ogen mankeren. Of je liegt gewoon. Dat is natuurlijk niet alleen met baby’s. Dit is ook met kleding: “Ohja, echt een ‘Truus’ jurkje”. Of bij accessoires: “Ja, dat past wel bij jou’. Of bij interieurspulletjes: “Nou, apart hoor”. Dat is dan een nette manier om te laten weten dat je het lelijk vindt. Als je iets oprecht zelf leuk vindt, dan zeg je dat je het leuk vindt. Of mooi. Of knap. Om je alvast de moeite te besparen: deze koekjes zijn niet mooi of knap. Noem ze wat je wilt, maar ze verdienen geen schoonheidsprijs. I know. Het zijn gezellige koekjes. Gelukkig kan ik zeggen dat het decoreren met icing (glazuur) de eerste keer was en oefening baart kunst. Zou dat ook de reden zijn waarom sommige gezinnen zoveel kinderen hebben? De eerste was het nog niet naar wens, dus probeerden ze nog maar een paar keer. Toch jammer, dat ik niet de jongste ben in ons gezin.

Ik moet het decoreren van koekjes ook nog maar een paar keer proberen. Al vind ik het wel een feestelijk geheel, die koekjes zo samen op een schaal. Én het recept voor de koekjes is top! En daarom deel ik het ook graag. Het decoreren moet je uiteindelijk lekker naar eigen inzicht doen. Een beetje proberen. Wees alsjeblieft niet zo dwars als ik en maak wél verschillende soorten diktes van de icing: dikkere voor de lijntjes aan de buitenzijde en dunnere voor de vulling. Anders krijg je net als ik geen mooie, maar gezellige koekjes.

Voor perfect gedecoreerde koekjes moet je dus (nog) niet bij mij zijn. Wel voor een lekker en goed recept voor koekjes die hun vorm behouden tijdens het bakken. Dus niet van die smakeloze droge naar bloem smakende koekjes. Die de zoete versiering of icing ook echt nodig hebben, omdat ze anders niet te vreten zijn. Nee, deze koekjes kun je ook gewoon zo lekker oppeuzelen. Had ik misschien ook beter kunnen doen. Beetje poedersuiker erover en klaar. Ik heb er in ieder geval gezellige, maar vooral lekkere koekjes aan over gehouden. En ach, decoreren kan je leren.

recept hartjes koekjes Valentijn met icing - van koek tot cake

Ingrediënten koekjes

Ingrediënten deeg

 • 115 gram boter
 • 100 gram kokosolie
 • 1/4 theelepel bakpoeder
 • 1/8 theelepel bak soda
 • 1 1/4 theelepel zout
 • 225 gram suiker
 • 1 1/2 theelepel vanille aroma
 • 1/8 theelepel amandel aroma
 • 7 gram vanille suiker
 • 1 groot ei
 • 335 gram bloem

Ingrediënten icing/glazuur

 • 250 gram poedersuiker
 • 2 eetlepels water of melk
  en daarna druppeltje voor druppeltje naar eigen inzicht toevoegen
 • eventueel kleurstof

of

Ingrediënten icing/glazuur

 • 330 gram poedersuiker
 • 65 gram gepasteuriseerde eiwitten (= 2 eiwitten)
  en daarna druppeltje voor druppeltje naar eigen inzicht toevoegen
 • eventueel kleurstof

Bereiding

Bereiding koekjes

Meng bloem met bakpoeder en bak soda in een kommetje door elkaar.

Mix boter, kokosolie, suiker, zout, vanille aroma, vanille suiker en amandel aroma met een mixer tot een licht en romig mengsel. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

Voeg vervolgens een ei toe en mix tot een glad geheel.

Mix nu op een langere stand en voeg nu beetje bij de bloem toe tot het deeg net door elkaar zit. Dit is maar heel kort. Mix niet langer dan nodig. Kneed eventueel nog kort met je handen door, als je nog bloem resten ziet.

recept bereiding feestelijke kerstkoekjes met icing

Verdeel het deeg in twee delen. Verpak in plastic folie en laat even in de koelkast rusten. Het deeg is in de koelkast nog zeker een week goed, dus dit kan je prima van te voren maken.

Haal het deeg na een half uurtje uit de koelkast, kneed even kort door en rol uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol uit de gewenste dikte (een paar millimeter dik). De koekjes behouden hun vorm en dikte. Check even of het deeg niet aan je werkblad is geplakt voor je verder gaat. Pak je koek uitsteekvormpjes erbij en steek vormpjes uit het deeg.

Leeg de uitgestoken stukjes deeg op een bakplaat met bakpapier. Bak ze op 175°C in 12 minuten af. Haal uit de oven en laat goed afkoelen en uitharden op de bakplaat. Als ze goed zijn afgekoeld kun je ze direct opeten, met poedersuiker bestrooien of decoreren met icing/glazuur.

bereiding van de lekkerste kerstkoekjes met icing

Bereiding icing optie 1 (zonder eiwit)

Meng poeder met melk of suiker. Voeg hier eventueel kleurstof aan toe. Vul een klein spuitzakje met een klein spuitmondje, of knip een klein puntje van het zakje met de icing/glazuur. Wanneer je het koekjes helemaal wilt opvullen met glazuur is het slim om twee diktes te maken. Een dikkere variant waarmee je lijntjes maakt, voor rondom het koekjes. En een dunnere variant om het koekje binnen de lijntjes mee op de vullen. Dit moet een beetje kunnen uitvloeien. Gebruik een tandenstoker om de dunne variant egaal te krijgen en eventueel gaatjes dicht te trekken. Ook kun je dotjes van een andere kleur glazuur op het laagje glazuur gooien wat er al op zit. En met een satéprikker patroontjes mee trekken. Dit zie je ook goed op het voorbeeld hieronder. Leef je uit!

recept hartjes koekjes Valentijn met icing - van koek tot cake

Bereiding icing optie 2 (met eiwit)

Klop de eiwitten in een kom op hoge snelheid. Voeg als de eiwitten luchtig en wit zijn geworden lepel voor lepel de poedersuiker toe. Mix tot je alle poedersuiker hebt toegevoegd. Voeg tot slot eventueel nog kleurstof toe en mix nog even door.

recept en bereiding icing kerstkoekjes

koekjes-icing-(2)-valentijn-van-koek-tot-cake-recepten

Liever bestellen?

Liever iets bestellen dan maken? Ga dan voor bijvoorbeeld de Valentijns Eclair!

Lees ook:

R E C E P T | De allerlekkerste cake bonbons met Baileys

cake-bonbons

R E C E P T | Blondies met witte chocolade

blondies met witte chocolade

R E C E P T | Cinnamon roll cake

cinnamon roll cake

R E C E P T | Cupcakes met Baileys en chocolade

cupcakes-baileys-chocolade

> Of ga naar het overzicht recepten

Een gedachte over “RECEPT | De lekkerste en gezelligste koekjes voor Valentijn

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: