RECEPT | Het beste recept voor bananenbrood

Direct naar het recept: ingrediënten | bereiding

Het beste recept voor een lekker smaakvol bananenbrood.  Geniet ervan, maar eet het met mate.

Grappig, van die mensen die denken dat ze super gezond bezig zijn en ‘gezond’ staat voor hen dan gelijk aan afvallen. Dus ze volgen een dieet met allerlei ingewikkelde recepten waar ingrediënten als quinoa, tarwekiemen, dadels en ahornsiroop in verwerkt zijn. Super healty. Ze drinken drankjes met heel veel fruit, bijzondere bessen en matcha en hun tussendoortje bestaat uit zelfgemaakte mueslirepen vol honing en raw chocolate. Vervolgens zijn ze super trots op zichzelf omdat ze bijna geen suiker meer eten. Nee, echt knap dat er tegenwoordig geen suiker meer zit in dadels en honing. Je hoort ze nog zeggen: “Maar het zijn gezonde suikers”. Ja prima joh, eet jij lekker ‘gezonde’ suikers. Maar helaas, suiker is toch echt gewoon suiker. Of het nu in een klontje zit of een dadel. Maar jij propt je ongegeneerd verder vol met noten, fruit en honing. Beetje jammer dat je vervolgens zit te janken en week in, week uit te klagen dat je maar niet afvalt. Zo raar hè. Als je een taart vol noten, kokosolie, cacao en honing maakt en hem dan in één keer naar binnen werkt. “Maar het is een gezonde taart!”. En daar word je niet dik van? Ook niet terwijl er meer calorieën in zitten dan 10 hamburgers, 5 milkshakes en een paar zakken chips bij elkaar. Ook niet omdat je met die taart genoeg calorieën naar binnen hebt gestopt om je een paar dagen van energie te voorzien. Nee, de fitchicks en gezondheidsgoeroes op internet zeggen dat het gezond is. En dus denk jij ondertussen goed bezig te zijn én ook nog af te vallen. Kun je mij dan alsjeblieft uitleggen waarom je die dikke reet en plofkop nog steeds hebt? Als je wil afvallen, zul je toch gewoon echt iets minder ordinair die gulzige mond van je moeten volgooien. Of het nu chips is. Of die zogenaamde gezonde gebakjes en maaltijden.

Een bananenbrood (geen idee waarom ze het brood noemen, het is gewoon een cake) is ook zo’n veel gemaakt recept in de categorie ‘gezond’. Ik maak het ook regelmatig. En deze variant (een goed gelukt probeersel) is lekkerder dan ooit! Maar geloof me, hoe ‘gezond’ een bananenbrood ook is. Je moet hem nog steeds niet in één keer naar binnen werken als je aan het diëten bent. Eet het vooral omdat het gewoon een heerlijke cake is. En ja, je kan dit beter eten dan fastfood, want het is gemaakt met verse ingrediënten, gezonde noten en fruit. En ja, je kan dit eten als je glutenvrij eet of volgens de Voedselzandloper eet. En ja, er zitten geen extra toegevoegde suikers in. Dus geniet ervan, maar eet het met mate! Dan kom je misschien een keer van die dikke reet af.

Het leuke aan dit recept is dat je hem zo lekker of ‘gezond’ kan maken als je zelf wil! Pak je alleen glutenvrije ingrediënten of ga je all-in en gooi je er alles in wat je lekker vindt? It’s up to you!

Ingrediënten

 • 3 eieren (L)
 • 3 bananen (middelgroot): goed rijp/overrijp (absoluut geen bananen die nog groen zijn = geen smaak)
 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram havermeel/havermout fijngemalen (of een ander meel naar keuze)
  Ga je voor glutenvrij? Kies voor dit deel dan bijv. ook amandelmeel 
 • 50 ml karnemelk (4 eetlepels)
 • 1/2 theelepel baksoda
 • 50 gram rozijnen (kan je ook vervangen door bijvoorbeeld dadels in stukjes)

Optioneel: maak hem verder lekker met ingrediënten naar keuze:

 • 15 gram cacaonibs (of neem een andere chocolade in stukjes gehakt)
 • 25 gram noten gehakt (ik koos voor walnoten)
 • Wil je hem zoeter? Voeg dan wat honing toe
 • Of voeg bijvoorbeeld cranberry’s of blauwe bessen toe

Bereiding

oven: 175 graden Celcius | cakevorm

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Gebruik je havermout voor dit recept? Maal deze dan eerst fijn (foto 1).

Prak de bananen heel fijn of pureer ze in een blender (foto 2 en 3). Mix de bananenpuree goed door elkaar met de karnemelk (foto 4), bak soda en gemalen havermout (foto 5 en 6).

recept gezond smeuïg bananenbrood glutenvrij

Klop de eieren met zout in een andere kom schuimig en crèmig. Dit duurt een minuut of vijf (foto 1 en 2).

Voeg de amandelmeel, bananenmengsel + je eventuele overige ingrediënten toe (ik ging voor cacao nibs en walnoten) aan de eieren en schep/spatel voorzichtig door. Voeg het eventueel in een paar delen toe. En schep steeds voorzichtig om. Probeer het zo luchtig mogelijk te houden (foto 3 t/m 6).

recept gezond smeuïg bananenbrood glutenvrij

Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier (foto 1). Schep het bananenbroodmengsel in de vorm en strijk het een beetje egaal uit (foto 2).

Bak nu af in de oven op 175 graden in ongeveer 35 à 38 minuten. Controleer na 35 minuten of je bananenbrood gaar is, door er met een prikker in te steken. Komt deze er droog uit? Dan is hij gaar. Joepie! Laat afkoelen op een rekje (3 t/m 5).

recept gezond smeuïg bananenbrood glutenvrij

En nogmaals: wil je geen dikke reet en een plofkop? Eet dan niet het hele brood/cake in één keer op. Snij hem bijvoorbeeld in plakjes en vries in. Het brood blijft heel lang goed in de vriezer! Haal de avond van te voren een plakje uit de vriezer en laat ontdooien in de koelkast. Of laat even ontdooien in de magnetron.

recept gezond smeuïg bananenbrood glutenvrij

Lees ook:

R E C E P T | Smeuïge triple chocolade brownies met paaseieren

triple chocolade brownies

R E C E P T | De lekkerste hartige cheesecake met Parmezaanse kaas en knoflook

recept hartige cheesecake met knoflook

R E C E P T | Zachte en smeuïge cinnamon roll cake

recept en bereiding cinnamon roll cake

> Of ga naar het overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: