RECEPT | Pompoentaart met heerlijke chewy bodem

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding | Bestellen

Wat te doen met een giga pompoen

Recepten met pompoen zijn typisch Amerikaans. Daar wordt bijvoorbeeld pompoen in grote aantallen gekweekt zoals bij ons appels. En daar maken zij dan weer pumpkin pie van, zoals wij appeltaart. Pumpkin pie had ik nog nooit gegeten. Ik kende het van naam, maar daar bleef het ook bij. Bof ik even dat mijn vader tegenwoordig in zijn volkstuin pompoenen kweekt. Die hij dan weer graag uitdeelt. En niet van die kleine dingen, nee joekels van pompoenen. Die hoef je ook echt niet in je eentje te gaan tillen. Tenzij je graag een hernia wil, omdat je het helemaal beu bent om altijd maar de boodschappen te moeten tillen, terwijl je daar een vent voor hebt. Die naar je lacht als je met de tassen binnenkomt en vraagt: “Lukt het schat?”. “Nee, wat denk je zelf. Mijn handen zijn wit uitgeslagen, omdat het bloed verdwenen is daar waar de tassen in mijn vingers snijden en ik kom amper vooruit. Dus nee, het gaat niet. Kom met je luie reet van die bank af en help even met de andere tassen uit de auto halen.” Als jij een hernia hebt, dan moet jouw man het zware werk voortaan doen. Dus til vooral die pompoen op, dan ben je van het gezeik af. Een zware pompoen betekent overigens niet alleen rugpijn, maar ook veel vruchtvlees. Wat weer gunstig is al je er veel mee wil doen. Uren staan schillen in de keuken, snijden, koken, nog meer snijden en nog meer koken of in de oven bakken. En dan heb je alleen maar gare pompoen. Waar je vervolgens dan weer puree van moet maken. Of soep van moet fabriceren. Of taart van moet bakken. Super tof zo’n grote pompoen. Pap, mag ik volgende keer ook schoongemaakte, gesneden en gekookte pompoen bestellen? Geintje pap. Ik ben heel erg blij met deze extra uren in de keuken. Want ik sta er nog niet genoeg in met deze berg gare pompoen, waar ik nu nog dingen van moet gaan maken.

Eén van dingen die ik van deze giga pompoen heb gemaakt is een variatie op de Amerikaanse pumpkin pie: pompoentaart met een heerlijke chewy bodem (ook heel erg lekker om te gebruiken voor cheesecake bars). Het is even wat werk, maar je krijgt (KRIJGEN? Zwoegen!) er een lekker taartje, heerlijk toetje (recept pompoencrème) en bakken met soep voor terug. Dus heb je het hele weekend niks te doen, dit is je kans!

Ingrediënten pompoentaart met chewy bodem

Ingrediënten vulling

 • 425 gram pompoenpuree*
 • 150 gram suiker
 • 2 theelepels speculaaskruiden
 • ½ theelepel zout
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 2 eieren

*Heb je geen vader die pompoenen in zijn volkstuin kweekt? Je kunt hiervoor ook blokjes pompoen uit de vriezer pakken. Je hebt wel ongeveer 2 keer zoveel rauwe pompoen nodig als dat je aan puree gaat gebruiken, maar verder ben je zo klaar: kook het gaar, laat uitlekken op een zeef en prak of pureer.

Ingrediënten bodem

 • 150 gram bloem
 • 1/2 tl zout
 • 1/4 tl baking soda
 • 1 ei
 • 85 gram boter
 • 100 gram kristalsuiker
 • 50 gram lichte basterdsuiker
 • 1/2 tl kaneel
 • 1/2 tl vanille aroma

Bereiding

oven: 220°C | vierkante bakvorm 20 x 20 cm

Bereiding bodem

Vet een vierkante vorm in en bekleed met bakpapier.
Mix in een kom alle ingrediënten voor de bodem.
Schep het deegje, het is wat plakkerig, in de vorm en strijk uit met de achterkant van een natte lepel. Zet aan de aan kant voor straks.

bereiding pompoentaart

Bereiding vulling

Meng in een bakje de pompoenpuree met suiker, speculaaskruiden en zout (lijkt een beetje op kots nu. Met brokjes).
Mix in een andere kom de eieren luchtig.
Voeg hier het pompoenmengsel aan toe en mix tot alles door elkaar zit.
Voeg beetje bij beetje (in een straaltje) de gecondenseerde melk toe en mix tot alles door elkaar zit.

Samenvoegen

Pak de vorm er weer bij en giet het pompoenmengsel op de bodem.

bereiding pompoentaart

Bakken

Bak de pompoentaart in een voorverwarmde oven van 220°C eerst 15 minuten. Draai de temperatuur van de oven daarna terug naar 175°C en bak nog 45 minuten tot de taart gaar is. Test of een prikker er droog uitkomt. Dan is de taart dus gaar. Laat afkoelen op een rekje. Snij de randen weg. Aan de zijkanten is de bodem dikker. Dat wil je niet. Bewaar de randen voor andere recepten. Snij de pompoentaart daarna in mooie blokjes.

Serveer bijvoorbeeld met een lekkere pompoentaartcrème gemaakt van de leftovers van de taart (recept volgt later), zoals hier op de foto.

pompoentaart2

Lees ook:

R E C E P T | Zachte, smaakvolle speculaas

zachte speculaas

R E C E P T | Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

R E C E P T | Dit maak je met je leftovers pompoentaart

pompoencrème met slagroom toetje
Pompoentaart crème
> Of ga naar het overzicht recepten

6 gedachten over “RECEPT | Pompoentaart met heerlijke chewy bodem

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: