SPECULAAS | Zachte, smaakvolle speculaas

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding | Bestellen

Zodat ook jouw omaatje met haar kunstgebit van een stuk speculaas kan genieten

thema: Sinterklaas 

Vorige blog deelde ik een smeuïge en zachte gevulde speculaas. Lekker als je van speculaas houdt, maar minder als je die amandelspijs niet weggewerkt krijgt. Dan ben je veroordeeld tot het tegenovergestelde van zacht genot: de welbekende speculaas brokken. –Na mijn misbaksel ‘no knead bread’ waar je iemand zijn hersens mee kan ingooien, vind ik dat ik alle recht heb om voedsel zo hard als baksteen af te kraken.- En dan bedoel ik niet dat deze brokken niet te vreten zijn. Zeker niet, de smaak is goed. Ze zijn alleen wel kneiter hard. Je omaatje breekt, samen met de speculaas, hierdoor ook bijna haar tere vingers. Of haar broze tandjes. Als ze die nog heeft tenminste. En anders vliegt haar kunstgebit er wel uit. Dat wil je toch niet op je geweten hebben? Ik bedoel, oma’s en opa’s zijn geweldig. Mijn oma was (is) voor mij echt het liefste en schattigste mens op de hele wereld. Tot het kunstgebit eruit gaat. Wat een gebit niet met een mens kan doen. Echt hé, gebit in cute.  Gebit uit, watskeburt?! Echt onherkenbaar. Brrr. Je wil opa’s en oma’s zonder kunstgebit ’s nachts niet alleen tegenkomen. Zij hebben gewoon geen beveiliging nodig. Gebit uit en gaan. Dat gevoel. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Van die harde speculaas brokken.

Geef mij maar een smaakvolle zachte speculaas. Eén waar ik ook op mijn oude dag van kan genieten. Geloof me, ook jij en het kunstgebit van je oma gaan van dit recept houden. Een super simpel recept voor een gezellig sinterklaasavondje. Of om mee te nemen naar je oma, als je eindelijk weer eens op visite gaat.

Ingrediënten zachte speculaas

  • 500 gram bloem
  • 250 gram boter
  • 350 gram rietsuiker
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 50 ml melk
  • Snuf zout
  • Zakje bakpoeder
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • Extra geschaafde amandelen, of amandelen met vlies in stukjes gehakt

Bereiding

oven 140°C | bakplaat

Speculaasdeeg

Kneed alle ingrediënten, behalve de extra amandelen, door elkaar. Rol vervolgens uit tot een grote plak ter grootte van een a4tje met een dikte van ongeveer 2 centimeter. Leg op een bakplaat met bakpapier. Strooi de geschaafde amandelen of gehakte amandelen met vlies op het deeg en druk aan.

Tip: verpak het deeg in folie en laat rusten in de koelkast. Ergens tussen de 1 en 24 uur zodat de smaak goed in het deeg kan trekken.

Bakken

Bak de speculaas in een voorverwarmde oven eerst 35 min op 140°C Bak daarna nog 5 min op 160°C  of tot mooi bruin en gaar. Laat afkoelen en snij in blokjes.

Zachte speculaas

Bestellen

Zo, ga je aan de slag nu? Het is echt zo simpel! Dus waag het niet om stiekem weer die harde brokken speculaas te gaan halen. En als je toch zo dwars bent, hoop ik dat jij zelf pijn krijgt aan je tandjes. Bestellen kan anders ook altijd nog. Stuur mij een berichtje op mailtje!

Lees ook

R E C E P T | Heerlijk gevulde speculaas

Gevuld speculaas

R E C E P T | Kerstboomschuimpjes

kerst kerstboom schuimpjes recept

R E C E P T | Kitscherige kerstkoekjes

recept voor de lekkerste kerstkoekjes met icing

M I S B A K S E L | No knead bread

Misbaksel No knead bread

> Of ga naar het overzicht recepten

2 gedachten over “SPECULAAS | Zachte, smaakvolle speculaas

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: