Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding
Je verdriet weg eten met Sinterklaas
thema: Sinterklaas
De Sint is weer in het land! Wat een feest. Je moet er van houden. Ik houd er wel van. Niet van de dag van intocht wanneer je niet normaal even de stad in kan met overal krijsende, bange kinderen of zo’n sinterklaasfeest waar de pieten binnenstormen en ze je een blauw oog bezorgen door die pepernoten in je gezicht te smijten. Wel van de sinterklaasavondjes met vriendinnen waar we bloedfanatiek het dobbelcadeauspel spelen. Je kent het vast wel. Zenuwachtig als een klein kind keihard je best doen voor een geurkaas van een euro of een paar sokken die je toch nooit gaat dragen en balen als een stekker wanneer jij als loser met alleen het pakje kant-en-klare macaroni naar huis gaat. Spullen die je zelf net zo makkelijk in je boodschappenmandje kan gooien tijdens je rondje door de supermarkt of drogist. Maar hé, daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat om al die lekkere hapjes op tafel.
Eén van de lekkernijen die prima past bij een gezellig sinterklaasavondje is een blokje gevuld speculaas. Daar kan je het verdriet om die niet gewonnen fles goedkope douchegel lekker mee weg eten. Makkelijk te maken? Best wel!
Ingrediënten gevuld speculaas
Speculaas
- 150 gram boter
- 200 gram bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels melk
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 25 gram geschaafde amandelen
- 2 eieren
- Snuf zout
Amandelspijsvulling
- 150 gram amandelmeel
- 160 gram suiker
- 2 eieren
- Sap van een 1/2 citroen
Alternatief: spijs uit een pakje. Verdun deze met een ei en wat water of citroensap.
Bereiding
oven: 160°C | bakvorm 20 x 20 cm
Bereiding speculaas
Kneed de zachte boter, bloem, suiker, zout, melk en speculaaskruiden door elkaar tot een deegje. Verpak in folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
Bereiding amandelspijsvulling
Mix amandelmeel, met suiker, eieren en citroensap tot een smeuïge vulling. Laat rusten in de koelkast.
Tip: maak het deeg en de amandelspijsvulling een dag van te voren, dan trekt de smaak er lekker in.
Samenvoegen
Smeer de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier.
Haal het deeg en amandelspijs uit de koelkast. Rol 2/3 van het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bewaar 1/3 voor straks. Bekleed de bodem en zijkanten (goed aandrukken). Gooi hier de amandelspijsvulling op en verdeel het gelijkmatig met de achterkant van een natte lepel. Neem het overige 1/3 deel van het deeg, rol het uit en leg dit voorzichtig over de vulling. Druk de naden goed aan.
Is het niet zo netjes? Zie je straks niet meer! Het vloeit een klein beetje uit en er komen sowieso nog amandeltjes op dus verdoezel de lelijke stukjes gewoon daarmee.
Bestrijk met een losgeklopt eitje en bestrooi met geschaafde amandeltjes.
Bakken
Bak de gevulde speculaas in de oven op 160°C in 35 à 40 minuten gaar. Laat afkoelen en snij in blokjes. Of laat hem heel en eet hem in één keer helemaal zelf op. Wat geef jij er om.
Lees ook:
R E C E P T | Zachte smaakvolle speculaas
R E C E P T | De lekkerste kitscherige kerstkoekjes
R E C E P T | Kerstboom schuimpjes
> Of ga naar het overzicht recepten
Geef een reactie