Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding
Nee, ze zijn niet verbrand, het zijn gewoon mooie donkere kletskoppen ;). Naja een soort van.
De oven stond nog aan van een lading eclairs en dus kon ik mooi nog even een receptje uitproberen. Het liefst iets waarvan het beslagje of deegje snel klaar is en ook zo in en uit de oven is. Eerder deze week kwam ik al een receptje voor kletskoppen tegen, dus een variant daarop werd de uitdaging. Alle ingrediënten, behalve de Zeeuwse bloem en witte basterdsuiker had ik in huis. Wel donkerbruine basterdsuiker en gewone bloem, dus met die ingrediënten ging ik aan de slag om (een soort van) kletskoppen te maken! Ze zien eruit alsof ze te lang in de oven hebben gezeten, maar dat hebben ze absoluut niet. Nadeeltje van de donkere suiker.
Ik had al lang geen kletskoppen op en misschien komt het door de bloem, maar wat ik hier dus mega lekker aan vind is dat de koekjes een beetje chewy zijn in de kern. Maar met mega knapperige randjes. Ik houd ervan, dus laat het recept nu precies zoals deze is! Behalve dan misschien met lichte basterdsuiker. Ziet er net wat aantrekkelijker uit.
De lading van een tig aantal kletskoppen is teruggebracht naar nog maar 3 voor de foto. De rest heb ik opgegeten. Ze zijn dus lekker! En super snel en easy om te maken!
Ingrediënten
Ingrediënten koekjesdeeg
- 100 gram lichte basterdsuiker (of wat je in huis hebt)
- 30 gram gesmolten boter
- 50 gram bloem
- 20 gram volle melk (of wat je in huis hebt)
- 30 gram amandelmeel (heb je andere noten in huis? gewoon malen en gebruiken)
- snuf zout
- flinke snuf kaneel
Bakplaat met bakpapier
Bereiding
Bereiding koekjes à la kletskoppen
Verwarm de oven voor op 220°C hetelucht.
Pak een kom en gooi alle ingrediënten erin. Meng met je handen of mix kort door met een elektrische mixer. Je hebt nu een deegje.
Pak een bakplaat met velletje bakpapier. Draai bolletjes van dezelfde grootte, leg ze op de bakplaat en druk een beetje plat. Des te sneller zijn ze klaar! Ze worden nog een stuk groter, dus houd genoeg ruimte over tussen de bolletjes. Je kan er een stuk of 8 of 9 kwijt op één bakplaat.
Bak de koekjes af in 5 minuten. Omdat ik donkere basterdsuiker gebruikte, worden ze heel donker. Dus nee, ze zijn niet verbrand. Wel lastig in te schatten wanneer ze goed zijn. Zodra de randen écht bruin worden, zijn ze gaar en klaar. Je bent al snel van bruin naar verbrand, dus haal ze er op tijd uit. Wanneer je lichte basterdsuiker gebruikt, heb je dit probleem natuurlijk niet. Maakt het een stuk makkelijker en ziet er vele malen aantrekkelijker uit.
Laat ze afkoelen op de bakplaat tot ze niet meer zacht zijn. Verplaats ze naar een rekje met stukje keukenpapier voor het overtollige vet (boter).
Mijn variant heeft knapperige randjes en een chewy binnenzijde. Als ik het me goed herinner zijn echte kletskoppen helemaal knapperig. Net wat je lekker vindt. Je bakt ze gewoon iets langer! Of je moet maar gewoon lekker op zoek gaan naar een echt recept voor kletskoppen.
Lees ook:
R E C E P T | Kokosbollen met amandel en chocolade
R E C E P T | Chewy koekjes met witte chocolade en macadamianoten
R E C E P T | De allerlekkerste cake bonbons met drank (Baileys)
R E C E P T | Chocoladetaartjes met chocoladebotercrème en nog meer chocolade
> Of ga naar het Overzicht recepten
Geef een reactie