RECEPT | Fruitmoussevulling

Bij een warm zomers weertje hoort een passende taartvulling!

Met die warme zomerse dagen snak je vaak naar iets fris en luchtigs. Een populaire vulling voor taarten is dan ook een vulling met fruit, bij zowel verjaardagstaarten als bruidstaarten. Want zeg nou zelf: wat past er met het heerlijk zomerse weer nou beter dan een friszoete en luchtige fruitmoussevulling? Precies! Op verzoek daarom het recept voor de lekkerste mousse die je kan maken met bijvoorbeeld aardbeien of frambozen. Lekker als taartvulling, maar ook zeker als toetje!

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine
  • 100 gram van het recept Italiaanse meringue (de rest kan je gebruiken voor schuimpjes of botercrème)
  • 250 gram fruit zoals aardbeien, abrikozen, frambozen gepureerd
  • 2 eetlepels suiker
  • 200 gram slagroom

Ingrediënten Italiaanse merengue

Bereiding

Week de blaadjes gelatine minimaal 5 minuten in water. Langer is geen enkel probleem (liever ruim van te voren, dan te kort).

Maak de Italiaanse merengue volgens het recept van de botercrème, maar let op: voeg geen boter toe! Je hebt alleen de meringue nodig. Laat de meringue goed draaien, tot redelijk afgekoeld.  Houd hiervan 100 gram apart en gebruik de rest van de meringue voor bijvoorbeeld schuimpjes of botercrème. Minder maken dan het recept is lastig, omdat je genoeg eiwit nodig hebt om op te kunnen kloppen.

recept abrikozen mousse taart - van koek tot cake Middelburg

Kook in de tussentijd het fruit (abrikozen, aardbeien, frambozen of anders) met de eetlepels suiker. Zorg dat de suiker is gesmolten. Zodra het een paar minuten gekookt heeft zet je het vuur uit. Puree het fruit. Wil je geen pitjes? Zeef het geheel dan.

Pak nu de blaadjes gelatine uit het water (je hoeft deze niet uit te knijpen) en gooi deze bij de warme fruitpuree. Roer goed door en laat een beetje afkoelen.

Klop tot slot de slagroom lobbig. Ga je niet gelijk aan de slag met het samenvoegen (volgende stap), zet dan de slagroom weg in de koelkast tot gebruik.

Samenvoegen tot een mousse

Pak nu alle onderdelen erbij: de fruitpuree, slagroom en Italiaanse meringue. Meng eerst een beetje fruitpuree (met gelatine) met de Italiaanse merengue en roer goed door met een garde. Is het een egale massa? Roer dan de rest van de merengue en puree door elkaar.

Pak nu de slagroom erbij en meng weer eerst een beetje slagroom door het meringue-fruit mengsel. Doe dit ook met de garde. Schep daarna de rest van de slagroom erbij en roer/spatel tot een egaal geheel.

De fruitmousse is gereed voor verder gebruik!

Als taartvulling of toetje

Wanneer je de mousse als taartvulling gebruikt, hoef je deze niet eerst op te laten stijven. De mousse is nog wel heel dun, dus het moet wel een taart zijn waar je de vulling in kan gieten, zonder dat het wegloopt. Maak dus bijvoorbeeld een randje van botercrème en giet de mousse daartussen. Of giet het in een taartvorm bekleed met folie.

recept abrikozen mousse taart - van koek tot cake Middelburg

Liever als toetje? Schep de mousse in glaasjes of vormpjes en laat opstijven in de koelkast. Maak het geheel net wat leuker door bijvoorbeeld laagjes cake of verkruimelde koekjes in het glaasje af te wisselen met mousse. En leg een paar hele aardbeien of frambozen bovenop met een dotje slagroom. Of vul tartelettes met mousse. Mogelijkheden genoeg!

Abrikozen mousse taart met amandel biscuit - van koek tot cake middelburg

Op zoek naar een ander recept?

Wil je liever een eenvoudiger recept voor een heerlijke mousse? Misschien is het recept voor frambozenmousse (ook te maken met andere fruitsoorten) wel iets voor jou!

RECEPT | Frambozenmousse

Frambozen framboos mousse taart met amandelbiscuit - van koek tot cake Middelburg

Of kijk bij het overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: