Het recept voor heerlijke krokante taartbodempjes voor tartelettes
Uit het boek ‘Kleine taartjes’ van Meike Schaling
Bij het zoeken naar recepten voor tartelettes kom je al snel uit bij het boek ‘Kleine taartjes’ van Meike Schaling, eigenares van de Franse patisserie in Amsterdam met een scala aan taartjes, gebak en ander fijn banket. In het boek wordt een basisrecept beschreven voor de taartbodempjes. Ik heb het recept uitgeprobeerd om daarna los te gaan met allerlei vullingen. Het resultaat zie je hier! Net als het recept voor de bodempjes van de tartelettes.
Ingrediënten
Dit recept is voor ongeveer 12 taartjes van 6 cm doorsnee:
Ingrediënten
- 120 g bloem
- 50 g poedersuiker
- 20 g amandelmeel
- mespunt zout
- 75 g koude boter
- 1 ei
Benodigdheden
- Taartringen, taartvormpjes, cupcakevormpjes (of wat je in huis hebt)
Bereiding
Oven: voorverwarmen op 170°C
Deeg
Doe de bloem, poedersuiker, het amandelmeel en zout in een kom.
Snij de koude boter in stukjes en verdeel die over de droge ingrediënten. Wrijf de boter en de droge ingrediënten net zolang tussen je handen en vingers tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Kluts het ei. Doe een eetlepel ei bij het deeg en kneed alles tot een samenhangende deegbal. Als het deeg erg plakkerig is, voeg je een beetje bloem toe; als het deeg te droog is, een paar druppels ei.
Verpak de deegbal in plasticfolie en leg de bal een uur in de koelkast.
Taartvormpjes bekleden met deeg
Pak je bakringen of cakevormpjes erbij. Voor een bakring van 6 cm doorsnee met randen van 3 centimeter hoog, heb je een steker van ongeveer 12 cm doorsnee nodig (bodem + zijkanten).
Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even. Bestuif het werkvlak en de deegroller met een beetje bloem. Druk de deegbal plat en rol het deeg gelijkmatig uit tot ongeveer 3 mm dik.
Steek rondjes uit met de steker. Leg het deegrondje op de taartring en druk het deeg voorzichtig naar beneden en tegen de wanden van de ring aan. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg en prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem. Rol het overgebleven deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit tot het deeg op is.
Zet de taartvormpjes met deeg een halfuur in de koelkast.
Bakken
Verwarm de oven voor op 170 °C en bak de tartelettebodempjes 25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rekje en verwijder ze daarna uit de vormpjes.
Vullen
En nu het leukste gedeelte: het vullen van de tartelettes! Vul met een lekkere ganache, mousse, banketbakkersroom; leef je uit met smaken en decoratie. Vul je taartje bijvoorbeeld met een pure chocolade ganache met framboos. Heerlijk fris en verrassend!
R E C E P T | Tartelettes met pure chocolade ganache en framboos
Op zoek naar een ander recept?
Geef een reactie