RECEPT | Financiers met gebrande boter (beurre noisette)

direct naar het recept: ingrediënten | bereiding

Financiers eten is als sporten: je verbrandt vet waar je bij staat. Letterlijk.

Jongens, stop de pers! Heb je ooit van gebrande boter gehoord? Of van beurre noisette? Nou, vanaf vandaag vergeet je dit niet meer. En na het eten ervan helemaal nooit meer! Gebrande boter is geweldig. Echt, geloof me, die smaak: goddelijk! Je wil de pan uitlikken, zo lekker. Boter is sowieso geweldig. Alles wat vet is, is geweldig. Om te eten dan, niet aan je heupen. Want na het eten van heel veel boter, kun je daarna jankend in een hoekje gaan zitten. Suiker, boter en noten. Hoe slechter voor je, hoe lekkerder, toch?! Of zou dit juist helemaal niet zo erg zijn, je bent tenslotte de boter aan het verbranden. Holy shit, ik heb de beste ingeving ooit. Boter verbranden = vet verbranden. En vet verbranden is wat je wil. Vet verbranden is net als sporten. Dus als je financiers eet, ben je aan het sporten. Dit is het. Daarom is gebrande boter zo geweldig! Financiers eten is geweldig! Zeg het voort!

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter (= 150 gram gebrande boter)
  • 285 gram kristalsuiker
  • 165 gram amandelpoeder
  • 66 gram bloem
  • 190 gram eiwit
  • Zakje vanillesuiker
  • 1/2 tl zout

Bereiding

oven: 250°C onder- en bovenwarmte | silicone vormpjes (bijv. cupcake vormpjes)

Recept financiers met gebrande boter

Je begint met het mooiste wat er is: vet verbranden! We gaan gebrande boter maken. Pak een steelpannetje en voeg de roomboter toe (foto 1). Breng dit aan de kook en laat zachtjes pruttelen totdat de boter bruin is (foto 2, 3, 4). Er ontstaan zwarte restjes op de bodem (foto 5).  Zet het vuur uit. Giet de boter over in een schaaltje en probeer de zwarte restjes op de bodem van de pan te laten. Een beetje meenemen is niet erg. Je gebrande boter is klaar (foto 6)! Zet aan de kant voor straks. Hoe simpel? Proef maar eens. Voorzichtig hé. Niet gelijk die hebberige vingers van je verbranden.

Recept financiers met gebrande boter

Pak een kom erbij. Klop de eiwitten op met de suiker, zout en vanille (foto 1). Voeg hier de bloem en amandelpoeder aan toe en klop nog even kort door (foto 2 en 3).

Weeg 150 gram van de gebrande boter af en voeg dit toe aan het beslag (foto 4). Klop door (foto 5).

Giet het beslag in een spuitzak. Pak de silicone (cupcake) vormpjes erbij en verdeel het beslag over de vormpjes (foto 6).

Recept financiers met gebrande boter

Bak de cakejes af in een voorverwarmde oven op 250°C in ongeveer 12 tot 15 minuten. Draai de plaat halverwege om zodat de cakejes egaal bruin worden (niet op z’n kop hè, voor de minder slimme mensen onder ons). Laat de financiers volledig afkoelen in de vormpjes voor je ze eruit haalt. Ik weet hoe lastig dit is, maar als ze nog warm zijn, blijven ze plakken. En ze smaken echt véél lekkerder als ze volledig zijn afgekoeld.

En dan is het nu tijd om te sporten! Smakelijk! 

Recept financiers met gebrande boter

Lees ook:

R E C E P T | Gehaktbroodjes à la beef wellington

Recept gehakt wellington gehaktbroodjes bladerdeeg

R E C E P T | Blondies met een swirl van framboos

Recept blondies met aardbei

R E C E P T | Baileys cupcakes met een Baileys toef!

cupcakes-baileys-chocolade

> Of ga naar het overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: