RECEPT | Amandel mokka schuimtaart

Allemachtig wat een werk, maar gelukkig is dat het waard. Hij is goddelijk!

Direct naar het recept: Ingrediënten | Bereiding

Soms heb je geen zin in mensen. Gewoon niet. Je ziet en hoort al hele dagen genoeg mensen. En ergert je al de hele week, de hele maand, het hele jaar aan anderen. Dus soms wil ze gewoon niet zien, je wil ze niet spreken. Je wil gewoon alleen zijn. Appjes lees je stiekem wel, maar zonder dat mensen door hebben dat je ze hebt gelezen. Je scrolt door sociale media, maar reageert nergens op. Je telefoon neem je niet op. En de deur ga je niet uit. Gewoon even me-time. Lekker asociaal. Gewoon thuis zijn, niemand spreken, de hele dag of avond in een trainingsbroek zitten, keihard de muziek aanzetten én keihard en mega vals meezingen terwijl je als een gestoorde door het huis danst. Wat is dat genieten. Echt niet iedere dag, maar gewoon af en toe. Op dat soort momenten heb je tijd voor dingen, waar je anders gewoon niet aan toe komt. Zoals een taart bakken met gewoon té veel handelingen en té veel ingrediënten.

Deze allerlekkerste amandel mokka schuimtaart is perfect voor zo’n moment. Echt serieus, het is maar goed dat mensen je hierna heel dankbaar zijn en deze taart fantastisch vinden, want anders zou ik je dit zwaar, maar dan ook zwaar afraden. Deze taart is goddelijk, believe me! En daardoor maak je hem volgende keer gewoon weer. En weer. Plan een dag niks in je agenda, want een sociaal leven heb je dan niet, zorg dat alles in huis is en klaar staat en ga aan de slag. De taart is het lekkerst na 1 of 2 dagen, dus maak hem van te voren! Dan heb je na 1 of 2 dagen gewoon nóg een dagje zonder mensen en eet je hem lekker helemaal alleen op. Ik bedoel, wie heeft het recht om deze taart met jou op te eten na zoveel werk? Alleen jij toch.

Ingrediënten

Ingrediënten amandel schuimbodem

 • 125 gram amandelmeel
 • 4 eiwitten
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 100 gram poedersuiker
 • 15 gram maïzena
 • 1/4 theelepel zout

Ingrediënten mokkacrème (mokka botercrème + banketbakkersroom)

Banketbakkersroom

 • 250 ml melk
 • 1/2 vanillestokjes
 • 1 eierdooier
 • 22 gram maïzena
 • 50 gram suiker

Je kunt ook kant-en-klare banketbakkersroom gebruiken. Zorg dat deze niet te koud is.

Mokka botercrème

 • 30 gram hete espresso + extra half zakje/stick espressopoeder
 • 2 x 30 gram poedersuiker
 • 150 gram roomboter
 • Optioneel: scheutje Amaretto

Amandel nougatine

 • 150 gram amandelmeel
 • 125 gram suiker
 • 40 ml water

Ingrediënten decoratie bovenop (optioneel)

 • 250 ml slagroom
 • 250 gram mascarpone
 • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • Chocolade (gesmolten, gehakt of andere chocolade decoratie)

Bereiding

Bereiding amandel schuimbodem

Oven: 175°C | Bakplaat

Rooster de amandelmeel (je kunt nu ook gelijk de amandelmeel -150 gram extra- voor de nougatine roosteren) op een bakplaat op een 175°C in ongeveer 10 minuten. Hussel halverwege een beetje door. Laat daarna afkoelen.

Zet de oven nu op 135°C voor de volgende bereiding.

Mix vervolgens in een mengkom de eiwitten schuimig. Voeg daarna lepel voor lepel de suiker toe tot alles goed is genomen. Laat draaien tot een taaie massa.

Voeg in een ander bakje de poedersuiker en maizena door elkaar met een vork of garde. Voeg dit mengsel, samen de geroosterde en afgekoelde amandelmeel, toe aan de opgeklopte eiwitten en spatel door. Roer kort door tot alles gemengd is.

recept amandel mokka schuimtaart van koek tot cake

Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hier twee rondjes van ongeveer 20 cm op. Gebruik bijvoorbeeld een bakvorm om mooie rondjes te tekenen. Spuit nu binnen de lijnen het amandel-eiwitmengsel, ongeveer 2 centimeter dik. Heb je nog wat over? Spuit dan wat toefjes. Deze kun je ter decoratie gebruiken of gewoon opeten.

Bak de amandelschuimbodems af in 1 uur op 135°C. Zet de oven uit en laat vervolgens nog drie kwartier in de oven zitten met de deur gesloten. Haal daarna uit de oven en laat verder afkoelen op een rooster.

Zet de oven weer aan op 175°C voor de volgende bereiding (roosteren amandelmeel nougatine, als je dit nog niet gedaan hebt).

recept amandel mokka schuimtaart van koek tot cake

Bereiding banketbakkersroom

Vul een pannetje met ongeveer 200 ml van de volle melk. Schraap het merg uit een vanillestokje en voeg dit bij de melk samen met het stokje. Breng aan de kook, zet wat zachter zodra het kookt en laat nog even een minuutje borrelen.

Mix ondertussen de eierdooiers met de suiker en overige melk schuimig.

Vis, als de melk gekookt heeft, het vanillestokje eruit en giet de warme melk bij het eierdooier mengsel terwijl je het eiermengsel blijft roeren. Giet het geheel vervolgens terug in de pan en breng al roerend weer aan de kook. Blijf roeren tot het mengsel begint in te dikken. Dit gaat ineens snel. Laat het nog 1 à 2 minuutjes koken tot de gewenste dikte.

Pak een ovenschaal of platte schaal en maak een beetje nat met koud water. Giet de room erop en bedek meteen goed met vershoudfolie. Druk het aan en laat afkoelen tot het lauw is (niet in de koelkast).

recept amandel mokka schuimtaart van koek tot cake

Bereiding mokka botercrème

Zet een kopje espresso volgens de verpakking en houd hiervan 30 gram apart. Voeg hier een halve espressopoederstick aan toe en 30 gram poedersuiker. Roer goed door en zet aan de kant voor straks.

Mix vervolgens de poedersuiker met de boter goed door elkaar en laat een minuut of 5 draaien. Schraap tussendoor de boter van de randen. Wanneer de boter luchtig is, voeg je hier de lauwe (iets afgekoeld, maar zeker niet koude) banketbakkersroom aan toe. Laat ook weer een minuut of 5 mixen. Voeg tot slot de lauwe espresso toe (mag ook niet volledig afgekoeld zijn) en mix tot alle espresso is opgenomen en je een egale crème hebt.recept amandel mokka schuimtaart van koek tot cake

Bereiding nougatine

Oven: 175°C | Bakplaat 

Rooster amandelmeel, als je dit nog niet gedaan hebt bij stap 1, op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 175°C in ongeveer 10 minuten. Hussel halverwege een beetje door.

Breng suiker met water aan de kook en laat koken tot een goudbruine karamel. Voeg de geroosterde amandelmeel bij de goudbruine karamel en roer goed door.

Giet dit op een met bakpapier beklede bakplaat, druk een beetje plat met bijvoorbeeld een silicone spatel en laat afkoelen. Wanneer het is afgekoeld breek je het in een paar stukken in een keukenmachine en maal je het tot grove stukjes. Je nougatine is klaar.

recept amandel mokka schuimtaart van koek tot cake

Aangevette slagroom (optioneel)

Klop slagroom met een zakje vanille suiker en 4 eetlepels suikers op. Meng de mascarpone even door en voeg dit toe aan de slagroom. Klop net lang genoeg tot alles door elkaar zit. Je kan ook enkel opgeklopte slagroom met 2 eetlepels suiker en 1 zakje vanillesuiker gebruiken.

Vullen en decoreren

Pak nu alle ingrediënten erbij: de mokkacrème, schuimbodems, nougatine en je eventuele decoratie (slagroom, chocolade).

Leg een plak schuimbodem neer. Schep hier de mokkacrème op, of spuit een dikke laag met een spuitzak. Leg daar de tweede laag schuimbodem op. En bekleed deze laag met een dun laagje mokkacrème. Houd genoeg over voor de zijkanten. Smeer hier vervolgens de overige crème op. Op deze zijkanten druk je daarna de nougatine. De taart kun je bovenop decoreren met slagroom, wat nougatine en eventueel chocolade.

Tip 1: Houd de taart in één hand en druk met de andere hand de nougatine tegen de zijkanten en draai deze steeds een beetje rond.

 Tip 2: Doe dit boven een bakplaat met bakpapier. Alle nougatine die er af valt, kan je zo makkelijk weer terug in een bakje gieten.

bereiding-recept-amandel-mokka-schuimtaart-6-van-koek-tot-cake

Wil je iets anders dan een rondje vorm? Je kan natuurlijk ook een vierkant of rechthoek spuiten! Wees creatief!

Amandel mokka schuimtaart recept

Lees ook:

R E C E P T | Soesjes met gezouten karamel

soesjes-met-gezouten-karamel-recept-van-koek-tot-cake

R E C E P T | Hartige cheesecake met knoflook en Parmezaanse kaas

recept hartige cheesecake met knoflook

R E C E P T | Cinnamon roll cake

recept en bereiding cinnamon roll cake

> Ga naar het overzicht recepten

Iets bestellen? Lees dan hier verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: