MISBAKSEL | Misbaksel ‘no knead bread’

Wat je vooral niet moet doen als je lekker en luchtig brood wil

thema: misbaksels 

Hij is geboren: mijn misbaksel. Hij ziet er geslaagd uit, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Eigenlijk dacht ik al gelukkig te zijn als een baksel er leuk uitziet. Dan kan ik tenslotte weer een foto van het resultaat op mijn Instagram knallen om vervolgens stoer te doen. Want zeg nou zelf: zo’n goudbruin, knapperig en robuust brood, dat zou best een #foodporn kunnen krijgen. Dat het dan stiekem helemaal niet te vreten is, who cares. Helaas kan het mij soms wel schelen. Als ik het wil uitdelen moet het minstens wel oké zijn. Het probleem in dit geval was dat ik het inderdaad moest uitdelen. En oké was het zeker niet.

Misbaksel No knead bread

Leuk hoor, als je op internet leest: een goddelijk ‘no knead bread’. Niet kneden, ingrediënten roeren, vervolgens wel een eeuwigheid wachten, “maar dan heb je ook wat”, is wat men zegt. Dan heb je ook wat? Ja, dan heb je verdorie een misbaksel. Een taai, rauw misbaksel. En lekker ruikt het ook al niet. Zit ik 18 uur te wachten, en geloof me, geduld heb ik niet. Maar oké, 18 uur te wachten. En wat krijg ik? 18 uur van mijn geduld weggegooid. Voor één bonk ellende.

Dus dacht ik slim te zijn door er dan maar knoflooktoast van te maken. Je weet wel, stukken brood met wat olijfolie en knoflook in de oven gebakken tot goudbruine brosse stukjes brood. Goudbruin? Ja! Bros? Uh, nee. Weet je wat het was? Een baksteen. Letterlijk een baksteen. Op onze eetclubavond afgelopen weekend, waar we onder andere dit brood zouden versmaden, stopt er één van die meiden zo’n stuk baksteen in haar mond. Dat hebben we geweten: de tv is vervolgens niet meer te horen en niemand in de kamer meer te verstaan. Als een paard die op een stapel wortels kauwt, als een mixer die harde nootjes vermaalt. En dat in haar mond. Oké, misschien ligt het deels aan haar manier van eten, maar mijn brood is hoe dan ook een misbaksel. Zonder twijfel.

Misbaksel No knead bread

Wil je dus een luchtig, knapperig en smaakvol brood? Doe dit dan vooral NIET.

Ingrediënten misbaksel ‘no knead bread’

  • 430 gram tarwebloem
  • 8 gram zout
  • ¼ theelepel droge gist
  • 345 gram water op kamertemperatuur

Bereiding

oven: 220°C | braadpan met deksel en prullenbak

Bereiding deeg

Meng eerst de droge ingrediënten door elkaar en voeg daarna het water toe. Mix net lang genoeg tot alles door elkaar is gemengd en de droge ingrediënten met het vocht in aanraking zijn geweest. Of niet, misschien ging het hier al mis.

Rijzen

Dek af met plastic en laat ergens tussen de 12 en 18 uur rijzen onder plastic folie. I know, echt veel te lang. Je zou toch denken dat je daarom juist beloond wordt met een geslaagd brood. Niets is minder waar.

Kneed na deze veel te lange wachttijd nog heel even kort door en laat dan nóg eens 30 minuten rijzen. Wat een ellende. Niet kneden zeiden ze het toch? Bedrog, ik wist het.

Tip: stop nu en gooi het deeg weg, je bent echt nog lang niet klaar. Bespaar jezelf de moeite. Of ga verder voor de foto’s en calorie level super skinny.

Bakken

Verwarm de oven voor op 220°c met de pan in de oven. Haal de pan uit de oven. Let op: warm! Dat vergat ik dus (blaren). Leg het deeg op bakpapier in de braadpan en bak eerst 45 minuten met deksel op de pan. Haal het deksel van de pan en bak nog eens 30 min. Eigenlijk was het volgens het recept zelfs maar 10 minuten, maar toen kon ik zelfs zien dat het nog niks was.

Haal uit de oven, laat afkoelen en ontdek dat het nog rauw is. Deel op social media met de #foodporn. Niemand hoeft te weten dat het niet te eten is.

Heb jij een recept dat wél werkt? Applaus. Super leuk voor je.

Misbaksel No knead bread

Recept voor baksteen

Wil je vervolgens weten hoe je zelf baksteen maakt? Bij interesse deel ik het recept met je.

 

Lees ook

R E C E P T | Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

R E C E P T | De lekkerste koekjes met icing

recept voor de lekkerste kerstkoekjes met icing

R E C E P T | Zachte speculaasbrokken

Zachte speculaas

> Of ga naar het overzicht recepten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: