RECEPT | Letter eclair met roomvulling, gezouten karamel en nougatine

Direct naar: ingrediënten | bereiding | bestellen

Bak ongevalletje. Tsja, handigheid is niet te koop.

Ken je het principe van een weerhaakje? Volgens Wikipedia: “Een weerhaak is een tegengevormd uiteinde aan een voorwerp, met als functie te verhinderen dat het voorwerp gemakkelijk loskomt als het contact heeft.” Dat dus. Heen gaat goed, maar de weg terug zorgt ervoor dat het helemaal muurvast komt te zitten. Vast is vast, zal ik maar zeggen. Geen weg meer terug. Eigenlijk heeft een spuitmondje, zo’n gekarteld taps toelopend hulpstuk voor een spuitzak, ook weerhaakjes. Ben ik achtergekomen. Ja, daar ben ik achtergekomen. Eigenlijk wist ik dit al eerder.

Kijk, ik gebruik spuitmondjes in combinatie met een spuitzak om allerlei baksels mee te versieren of beslag mee te spuiten. En als daar een vettige substantie in zit, dan gaat dat er in de vaatwasser niet zo makkelijk uit. Dus wat ik dan doe: ik help de vaatwasser een beetje en steek mijn vinger in dat ding, om het goedje er een beetje uit te duwen. (Als je nu alleen deze zin leest zonder verdere toelichting, wordt dit verhaal wel heel vreemd). Anyway. Ik steek hier wel vaker mijn vinger in om het een beetje te helpen. (Oké, het wordt er zo niet beter op, maar goed). En mijn vinger heeft al vaker bijna vastgezeten. Maar dat was bijna. Blijkbaar is bijna niet goed genoeg om te denken: laat ik dat maar niet meer doen. Handigheid is niet te koop. Nee, was het maar waar. Dan kocht ik een emmertje. Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. Ja, ze zeggen het. Ben ik dan nog dommer dan een ezel? Van je fouten zou je moeten leren. Gelukkig is het nooit te laat om iets te leren. Maar momenteel ben ik nog steeds zo dwars als pokhout.

En dus stak ik weer eens mijn vinger in het spuitmondje. Iets te ver. Ik trok mijn vinger terug en het principe van de weerhaakjes was van toepassing. Hoe harder in mijn vinger eruit wilde trekken, hoe dieper de puntjes van het spuitmondje in mijn vinger werden gedrukt. Mijn vinger werd paarser en paarser en mijn geduld raakte op. Ik pakte een mesje om de puntjes er een beetje uit te wippen, maar dat lukte niet. Ik pakte een schaar om de puntjes af te knippen, maar ook dat was geen succes. Ik raakte vervolgens nogal in paniek. Ik zag in gedachten mijn vingertopje al afsterven. En dus rende ik naar buiten. De oven nog aan, de deur nog open. En begon aan te bellen bij de buren. Niemand thuis, zal je altijd zien. Gelukkig waren de buren helemaal op de hoek thuis en gelukkig werkt zij óók nog in de verpleging en dus kwam er een setje met vernuftige tangetjes uit haar tas. Ik had weer hoop dat mijn vingertopje het zou redden. Uiteindelijk wist zij de puntjes van het spuitmondje uit mijn vinger te krijgen en om te buigen, waardoor mijn vinger werd verlost! Hoera voor Wendy! En toen moest ik weer rennen. Want de deur stond nog open. En mijn letter eclair zat nog in de oven.

handigheid-is-niet-te-koop-bak-ongeval-van-koek-tot-cake

Op de foto zijn de puntjes al omgebogen…

En deze letter eclair kan je nu zelf maken, met het recept hieronder. Waarbij je dan zelf dus moet oppassen met spuitmondjes schoonmaken en dat soort dingen. Maar ook bestellen bij mij kan ook, want deze ezel heeft er nu écht van geleerd!

Letter eclair taart - van koek tot cake - Middelburg bestellen

Ingredienten

Bereiding

Bereid de eclairs en de vulling volgens het recept. Spuit de eclairs alleen niet in streepjes maar spuit deze in een letter. Snij deze na het afkoelen doormidden en vul naar wens. Of neem de vulling zoals beschreven in het recept voor eclairs of soesjes.

letter-eclair-botercreme-roomvulling-karamel-van-koek-tot-cake-middelburg-2

Voeg ter decoratie dotjes gekleurde Italiaanse meringue botercrème toe. Strooi er wat (amandel) nougatine over en gezouten karamelsaus. Zet het ‘dak’ van de eclair er weer op en decoreer die met o.a. witte chocolade.

Letter eclair recept soesjes roomvulling gezouten karamel - van koek tot cake Middelburg

Van links naar rechts: roomvulling en dotjes gekleurde Italiaanse meringue botercrème, daarna nougatine erover en tot slot gezouten karamelsaus.

Letter eclair taart - van koek tot cake - Middelburg bestellen

 

Letter eclair bestellen?

Ook iemand blij maken op een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid met zo’n heerlijke letter eclair? En niet het risico willen lopen dat ook jij met een spuitmondje rond je vinger in paniek door de straat moet rennen? Bestellen bij mij ook hoor. Zie mijn bestelpagina voor meer informatie.

> Of ga naar het overzicht recepten

l

Letter eclair voor de verjaardag van Stefanie!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: